Ārpolitikas institūta direktors: mūsu prezidents dzīvo citā realitātē

foto: tepsa.eu
foto: tepsa.eu

Laikā, kad Krievija tiek izslēgta no attīstītāko valstu foruma G8 un starptautiskā sabiedrība spriež par sankcijām pret šo agresorvalsti, Latvijas Valsts prezidents un bruņoto spēku virspavēlnieks Andris Bērziņš intervijā telekompānijai LNT ceturtdien pauda, ka 2010.gadā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izteiktais ielūgums apmeklēt Latviju oficiālā valsts vizītē vēl joprojām ir spēkā.

Vairākums laikraksta Diena aptaujāto ekspertu uzsver, ka šādi izteikumi ir nevietā un nav atbilstoši pašreizējai situācijai, kas ir ievērojami mainījusies kopš 2010.gada.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds laikrakstam norādījis, ka, ilgāku laiku vērojot prezidenta darbību, rodas pamatots jautājums par viņa spēju adekvāti pārstāvēt Latvijas valsti starptautiski. «Diemžēl Andris Bērziņš nespēj mūs pārstāvēt tā, kā Lietuvu pārstāv Daļa Grībauskaite vai Igauniju Tomass Hendriks Ilvess. Situācija ir tikai pasliktinājusies. Laikā, kad sākās Krievijas agresija Ukrainā, Valsts prezidents vienkārši nebija valstī, bet gan atpūtās atvaļinājumā. Tas lika uzdot jautājumu par viņa rīcībspēju. Vakardienas izteikums par Putina vizīti liek apšaubīt prezidenta spriestspēju. Pašreizējos apstākļos, kad Krievija ir izmesta no G8, uz Baltiju tiek nosūtītas papildu NATO lidmašīnas, Putina vizīte Latvijā nav iespējama. Ja Vācijas kanclere Angela Merkele par Putinu teica, ka viņš dzīvo citā realitātē, tad nupat man liekas, ka arī mūsu prezidents dzīvo citā realitātē,» skarbs ir Sprūds.

Arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra direktors Andris Kudors Dienai sacījis, ka «Putina vizīte Latvijā nebūtu pieņemama un atbilstoša pašreizējai situācijai». Uz pretrunu starp realitāti un prezidenta personīgo vēlmi «dzīvot draudzīgi» uzmanību vērsis politologs Kārlis Daukšts: «No prezidenta puses šāds paziņojums nebija pārdomāts solis. Manuprāt, viņam šoreiz vajadzēja atturēties no komentāriem.»

Diametrāli pretēju viedokli paudis vien Latvijas Ārpolitikas institūta drošības pētnieks Raimonds Rublovskis, kurš pārliecināts, ka prezidents rīkojies «gudri un saprātīgi».

«Kāpēc tieši Latvijai ir jābūt tai, kas taisa demaršu pret Putinu? Ko mēs no tā iegūsim un vai tiešām mūsu valstij šajā ziņā ir jābūt pirmrindniecei? Ja Bērziņš paustu nevēlēšanos uzņemt Krievijas prezidentu oficiālā vizītē, tas tikai saasinātu mūsu valstu divpusējās attiecības, un mēs būtu zaudētāji arī saimnieciski,» pārliecināts Rublovskis.


Написать комментарий