OECD: Latvija ir pilnībā integrējusies Eiropas statistikas sistēmā

foto: oecd.org
foto: oecd.org

Latvija ir pilnībā integrējusies Eiropas statistikas sistēmā. Tas nozīmē, ka valsts ir ļoti tuvu tiem starptautiskajiem standartiem un prasībām, kādas ir Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), norāda organizācijas Statistikas direktorāta direktora vietnieks Pauls Šraiers (Paul Schreyer).

Viņš uzsver, ka lielā daļā nozaru Latvijas statistiku jau ir vērtējis Eiropas statistikas birojs Eurostat, un OECD var balstīties uz šo novērtējumu.

«Divu dienu laikā esmu redzējis vairākas statistikas un institucionālās prakses, kas varētu interesēt citas valstis, un es rosinātu CSP un citus statistikas partnerus raudzīties uz šo iestāšanās procesu kā uz iespēju pievienoties plašākai statistikas kopienai,» viņš atzīmēja.

No 26. līdz 28.martam Latviju apmeklēja OECD pārstāvji, lai izvērtētu Latvijas statistikas sistēmas atbilstību organizācijas prasībām statistikas jomā.

Trīs dienās OECD eksperti iepazinās ar statistiskās informācijas sagatavošanas, apstrādes un izplatīšanas procesu Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP), kā arī novērtēja svarīgāko CSP partneru – Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ieguldījumu statistikas sagatavošanā.

Šāda OECD vizīte statistikas jomā Latvijā notiek pirmo reizi, un nākamā ir gaidāma šogad decembrī. Plānots, ka OECD Statistikas komitejā Latvijas pievienošanās jautājums tiks skatīts 2015.gada jūnija sanāksmē.

Par Latvijas pievienošanos OECD pagājušā gada decembrī ir lēmis Ministru kabinets, un pievienošanās procesu vada Ārlietu ministrija.


Написать комментарий