Lattelecom: TV3 nav neaizstājams

foto: rus.delfi.lv
foto: rus.delfi.lv

Lattelecom ir neizpratnē, kādēļ tā strīdā ar Modern Times Group (MTG), kuram pieder telekanāls TV3, iesaistījušies politiķi, un uzskata, ka TV3 izņemšanai no uzņēmuma interaktīvās televīzijas pievērsts pārāk daudz uzmanības, jo telekanāla piedāvātās programmas ir aizstājamas.

Turklāt tas nepilda arī sabiedrisko pasūtījumu, kura pildīšana Lattelecom uzliktu pienākumu TV3 tomēr retranslēt.

Strīds publiskās informācijas telpā nonāca martā, kad sabiedrība uzzināja, ka MTG var liegt retranslēt TV3 Lattelecom interaktīvajā televīzijā, jo uzņēmums atsakās maksāt MTG pieprasīto samaksu par šīm tiesībām.

Abi komersanti tā arī nespēja vienoties, un 2. aprīlī Lattelecom interaktīvās televīzijas klientiem tika liegta iespēja skatīties TV3. Momentā šis jautājums nonāca Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces uzmanības centrā, un viņa ceturtdien sasauca komisijas ārkārtas sēdi, pieaicinot gan konfliktējošās puses, gan ar nozari saistītos speciālistus.

Saskaņā ar I. Mūrnieces interpretāciju TV3 izņemšana no Lattelecom interaktīvās televīzijas, kuru izmanto liela daļa maksas televīzijas pakalpojumu klienti valstī, ir vērtējama kā valsts drošības apdraudējums, jo samazina Latvijas ziņu pieejamību, sliecot cilvēkus skatīties telekanālus, kas pārraida Maskavas Kremļa politpropagandu.

Šim pārmetumam bija sagatavojies Lattelecom juridiskās daļas direktors Toms Meisītis, nodemonstrējot uzskates materiālus, kuros pierādīja, ka TV3 translētajā saturā tikai nepilnas trīs stundas, ieskaitot reklāmas pauzes, ir oriģināls, Latvijā veidots saturs. Tādēļ Lattelecom uzskata, ka TV3 un tā piedāvātais saturs ir aizstājams ar citiem televīzijas kanāliem, bet klients var izvēlēties – palikt pie līdzšinējā pakalpojuma sniedzēja vai slēgt līgumu ar jaunu.

T. Meisītis arī uzsvēra, ja TV3 būtu izrādījis interesi par sabiedrisko pasūtījumu un veidojis valsts apmaksātus raidījumus, Lattelecom būtu jāpilda likuma prasība un jāpārraida TV3. Taču šobrīd tikai pieci TV kanāli ietilpst šajā kategorijā – LTV1, LTV7, Re:TV, TV 24 Rīga un OTV.

Lattelecom juristam oponēja MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena, kas komisijas deputātus informēja par patieso TV3 satura pieprasījumu. Proti, pēc telekanāla izņemšanas no interaktīvās televīzijas par 60% pieaudzis TV3 programmu skatītāju skaits interneta vidē, bet mobilajās ierīcēs uzinstalēto TV3 saturu piedāvājošo aplikāciju skaits pieaudzis par 56%.

Komisijas sēdē abu komersantu dialogs daudz neatšķīrās no publiskajā telpā vērojamā, kur MTG Lattelecom dēvē par bezatbildīgu uzņēmēju. Uzņēmēji pauda neizpratni, kādēļ divu komersantu strīdā cenšas iejaukties politiķi. I. Mūrniece gan iebilda, ka strīda sekas izplešas ārpus komercdarbības un ir būtiski svarīgas sabiedrībai, bet deputāti vēlējušies tikai noskaidrot esošo situāciju, tomēr komersantu pārstāvjus tas nepārliecināja.


Написать комментарий