Slovjanskā atbrīvo vienu sagūstīto EDSO novērotāju

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Promaskaviskie separātisti, kas Slovjanskā, Ukrainas austrumos, piektdien aizturēja astoņus Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājus, svētdien atbrīvojuši vienu no gūstekņiem, ziņo LETA-AFP.

Zviedrijas novērotāja atbrīvošanu panākuši EDSO sarunvedēji, kas svētdien ieradās Slovjanskā, lai mēģinātu panākt sagūstīto kolēģu atbrīvošanu.

Divi sarunvedēji un zviedru novērotājs pameta separātistu okupēto Slovjanskas pilsētas domes ēku un aizbrauca baltā automašīnā ar EDSO logo, nesniedzot nekādus komentārus žurnālistiem, no notikumu vietas ziņoja aģentūras AFP žurnālists.

Separātistu gūstā joprojām atrodas septiņi EDSO novērotāji - četri vācieši, polis, čehs un dānis, kā arī četri Ukrainas armijas karavīri, kuri viņus pavadīja un tika sagūstīti reizē ar viņiem.

Sarunas par viņu atbrīvošanu turpinās, paziņoja separātistu pārstāve, piebilstot, ka zviedru novērotājs atbrīvots, jo slimo ar diabētu. Separātisti iepriekš svētdien atrādīja savus gūstekņus preses pārstāvjiem. Okupētajā pilsētas domes ēkā sasauktajā preses konferencē EDSO novērotāji, separātistu apsargāti, paziņoja, ka ir pie labas veselības.

Viņi apliecināja, ka ir EDSO pārstāvji ar diplomātisku statusu un apstiprināja, ka tikuši sagūstīti piektdien aptuveni četrus kilometrus no Slovjanskas.

Slovjanskas pašpasludinātais mērs Vječeslavs Ponomarjovs iepriekš svētdien žurnālistiem paziņoja, ka EDSO novērotāji tiekot uzskatīti par "kara gūstekņiem", bet vienlaikus apgalvoja, ka novērotāji nav viņu ķīlnieki, bet gan viesi.

Viņš arī paziņoja, ka EDSO novērotāju šoferis, kas vadīja grupas autobusu nolaupīšanas brīdī, ir atbrīvots.

Ponomarjovs arī norādīja, ka EDSO novērotāji tiks atbrīvoti tikai apmaiņā pret Kijevas varasiestāžu arestētajiem promaskaviski noskaņotajiem kaujiniekiem.

Krievija sestdien paziņoja, ka darīs visu, kas tās spēkos, lai palīdzētu atbrīvot nolaupītos EDSO novērotājus, tomēr līdz šim Maskava nekādu aktivitāti šajā jautājumā nav izrādījusi. Arī Ponomarjovs apgalvoja, ka separātistiem nav tieša kontakta ar Maskavu.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers svētdien atgādināja Krievijai par šo solījumu, paziņojot, ka Maskavai ir pienākums izdarīt spiedienu uz separātistiem Austrumukrainā, lai panāku EDSO novērotāju atbrīvošanu.

Tikmēr citviet Austrumukrainā svētdien īslaicīgi tika aizturēti divi EDSO novērotāji, bet policija ātri vien panāca viņu atbrīvošanu. Incidents noticis netālu no Doņeckas.


Написать комментарий