J. Lāčplēsis neizslēdz, ka „Spec ATU” daļu pārdošanas process var būt dārgāks par to vērtību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis, komentējot domes 30. aprīļa lēmumu par uzņēmuma „Spec ATU” daļu pārdošanu, portālam Gorod.lv paziņoja, tādēļ, ka „Privatizācijas aģentūrai” ir uzdots veikt uzņēmuma daļu pārdošanu, nebūs politisko spekulāciju, kuras ir saistītas ar šo jautājumu.

„Mēs pieņēmām lēmumu par to, lai uzdotu daļu pārdošanu „Privatizācijas aģentūrai” tādēļ, ka tā arī tāpat sāk šo procesu pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pieteikuma. Aģentūra veiks daļu novērtējumu, un pēc tam piedāvās daļas potenciālajiem pircējiem. Pārdošanas pamatforma ir izsole”, – paskaidroja Jānis Lāčplēsis. 

Atbildot uz jautājumu par to, kādu dividenžu summu katru gadu zaudēs pašvaldība, ja pārdos savas daļas, un, kāda var būt orientējošā akciju pārdošanas cena, mērs paziņoja: „Pēdējos gados uzņēmuma peļņa bija ļoti liela, tās kopējā summa sastādīja teju miljonu, bet pēdējo divu gadu laikā akcionāru vairākums balsoja par to, lai dividendes netiktu izmaksātas un peļņa paliktu uzņēmuma rīcībā.

Šodien var runāt tikai par nominālo akciju vērtību, plus nesadalītā peļņa, bet mūsu 37% sastāda 500 – 600 tūkstošus. Bet tirgus vērtība var stipri atšķirties, ņemot vērā to, ka vairākuma akcionāru izveidotās paketes un pircēju intereses var būt ierobežotas. Domāju, ka aģentūrai būs jāmeklē mērķpircējus starptautiskajā arēnā. Ceru, ka aģentūrai izdosies atrisināt šo uzdevumu. Šādi pārdošanu procesi var ilgt gadiem, bet „Privatizācijas aģentūrai” ir akciju pārdošanas prakse un iemaņas. Iespējams, ka partneris, kuru mēs izvēlāmies, nav pats lētākais, bet tam ir pieredze un tādējādi izpaliks politiskās spekulācijas par šādu pietiekami skandalozu jautājumu mūsu pilsētā”.

Runājot par to, kāda pastāv varbūtība, ka domes daļu pārdošanas izmaksas būs augstākas par pārdošanas summu, domes priekšsēdētājs paziņoja, ka dome centīsies nepieļaut šādus izdevumus. Tādēļ ir apstiprinātas pašvaldības tiesības saskaņot izdevumus, kuri ir nepieciešami novērtēšanai un pārdošanai. J. Lāčplēsis piebilda, ka teorētiski šāda varbūtība pastāv, un tas var notikt gadījumā, ja akcijas vispār netiek pārdotas vai akciju pārdošanas vērtība būs ļoti zema.

Atzīmēsim, ka pērnā gada oktobrī „Daugavpils specializētā autotransporta uzņēmuma” vadītājs Valērijs Golubevs ziņoja, ka pēdējo 3 gadu laikā uzņēmums ir izmaksājis pašvaldībai dividendes vairāk nekā 380 000 latu apmērā, kuras pašvaldība izmantoja pēc saviem ieskatiem.
Lai noskaidrotu, kurš runā patiesību, portāls nosūtīs atbilstošu pieprasījumu pilsētas domei.


Написать комментарий