Specvienības karavīri jūrā izkrituši no ātrgaitas laivas, kura nav apstājusies

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Traģiskajā negadījumā, kad nodarbību laikā gāja bojā bruņoto spēku karavīrs, bet otru ar hipotermijas pazīmēm nogādāts slimnīcā, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme, kuras dēļ, karavīriem izkrītot no laivas, tā neapstājās, bet turpināja kustību, informē Aizsardzības ministrija.

Nelaimes gadījums notika Speciālo uzdevumu vienības ātrgaitas laivas vadīšanas nodarbības laikā Rīgas jūras līcī. Tās mērķis bija iemaņu paaugstināšana un nostiprināšana, pilnveidojot manevrēšanas prasmes atklātos ūdeņos.

Sākotnējā informācija liecina, ka, iespējams, notikusi tehniska rakstura kļūme, kuras dēļ, manevra laikā karavīriem izkrītot no laivas, tā neapstājās, bet turpināja kustību, tādējādi abiem karavīriem nebija iespēju tikt atpakaļ laivā.

To vadīja sertificēts instruktors ar pirmās palīdzības un glābšanas uz ūdens kvalifikāciju, kurš bija arī nodarbības vadītājs ar pieredzi ūdens operācijās. Sertifikāts iegūts laivu vadītāju – glābēju kursā. Šajā nelaimes gadījumā viņš ir cietušais karavīrs.

Nodarbībās izmantotā RHIB tipa laiva nelaimes gadījuma rajonā vakar tika atrasta un pašreiz tā ir nodota ekspertu rīcībā.
Pirms nodarbības tika veikta laivas un ekipējuma pārbaude, kā arī personālsastāvam noteiktās obligātās drošības instruktāžas.
Tās laikā abi karavīri bija ģērbti hidrotērpos un ekipēti atbilstoši iepriekš izvērtētajiem laika apstākļiem un nodarbības specifikai. Abiem bija individuālie glābšanas līdzekļi.

Lai noskaidrotu nelaimes gadījuma apstākļus, ir sākta nelaimes gadījuma speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana, kura uzticēta Aizsardzības ministrijas Ģenerālinspekcijai. Savukārt Militārā policija par notikušo faktu sākusi kriminālprocesu, nosakot arī nepieciešamās ekspertīzes.

Plašāka informācija par nelaimes gadījuma apstākļiem tiks sniegta pēc dienesta izmeklēšanas, kas var ilgt līdz 30 dienām, bet nepieciešamības gadījumā tā var tikt pagarināta, norāda ministrija.

Bruņotie spēki sniegs visu nepieciešamo atbalstu bojāgājušā karavīra tuviniekiem, tostarp arī psiholoģisko un garīgo atbalstu, kuru saņems arī cietušais karavīrs un nelaimes gadījumā iesaistīto karavīru dienesta biedri.

Pēc nelaimes gadījuma speciālās izmeklēšanas slēdziena sagatavošanas tiks lemts par kompensācijas 100 000 eiro apmērā izmaksāšanu bojāgājušā karavīra tuviniekiem.

Bojāgājušais Speciālo uzdevumu vienības dižkareivis, nodaļas komandiera vietnieks, bruņotajos spēkos dienēja kopš 2009.gada, bet dienestu Speciālo uzdevumu vienībā sāka 2010.gadā. Par teicamu pienākumu izpildi dienesta laikā ir saņēmis bruņoto spēku komandiera apbalvojumu – pateicību.

Jau ziņots, ka trešdien ap pulksten 11:50 Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga) no Rīgas brīvostas Kuģu satiksmes vadības centra saņēma informāciju, ka jūrā aptuveni 10 jūras jūdzes aiz Rīgas ostas vārtiem dzīvības briesmās atrodas divi cilvēki, kam ir individuālie glābšanas līdzekļi.

Lai sniegtu palīdzību glābēji uz notikuma vietu norīkoja Rīgas ostā dežūrējošo Valsts robežsardzes kuģi "Valpas" un Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri "Mi-17", kā arī glābšanas darbos iesaistīja tuvumā esošo kravas kuģi "Astra", kas pamanīja nelaimē nonākušos cilvēkus.

Pēc pulksten 13:30 abas personas – viena ar hipotermijas pazīmēm, otra – bez dzīvības pazīmēm - ar helikopteru nogādātas krastā.


Написать комментарий