Enerģijas diena Daugavas lokos Krāslavā

foto: kraslava.lv
foto: kraslava.lv

Mīlēt, saudzēt un novērtēt var tikai to, ko esi iepazinis. Viena no mūsu novada bagātībām ir dabas parks “Daugavas loki”, kā arī viena no vērtīgākajām dabas teritorijām Latvijā, un ļoti iecienīts tūrisma objekts, ziņo Krāslavas novada portāls.

Izveidots, lai saglabātu unikālos dabas kompleksus, dabas, kultūrvēstures vērtības un maz pārveidotās savdabīgās ainavas Daugavas augšteces senlejas Naujenes – Krāslavas posmā. „Daugavas loki” tiek uzskatīti par senākajiem upes ielejas veidojumiem Latvijā.

Šī ir gleznaino ainavu, arheoloģisko pieminekļu, dižkoku un laukakmeņu paradīze. Dabas parks "Daugavas loki”, kā daļa no aizsargājamo ainavu apvidus "Augšdaugava”, 2004. gadā atzīts par NATURA 2000 teritoriju, bet 2011.gadā iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.

„Daugavas lokos” iespējama visdažādākā atpūta dabā – gan izziņas bagātas pastaigas pa kultūrvēsturiskām vietām, gan pārbraucieni ar velosipēdiem, gan plostošana un laivošana pa upi. Te izveidoti piemēroti apstākļi piknikiem un nakšņošanai teltīs. Tāpat šī ir ideāla vieta putnu vērotājiem, jo upes ielejā uzturas vairākas aizsargājamas putnu sugas.

Kaut nelielu daļiņu no šīm bagātībām gribējās parādīt ne tikai tūristiem, bet arī mūsu novada skolu jauniešiem, lai viņi vēl vairāk saprastu un apzinātos, cik skaistā vietā dzīvo, ka arī te var strādāt, pilnveidoties, lai savus nākotnes sapņus saistītu ar savu novadu, savu Latviju un mazāk sapņotu par miljoniem ārzemēs.

No novada skolām tika uzaicināti skolēni un 23.maijā no paša rīta Kaplavas un Zvejnieku ielas krustojumā pulcējāmies piedzīvojumam. Bija iespēja doties laivu nobraucienā pa Daugavu, iemēģināt Daugavas loku velomaršrutu un arī doties baudīt dabas skaistumu kājām. Laivotāju, protams, bija visvairāk. Veļukotāju kompānija bija mazāka un sākotnējā kājām gājēju komanda bija pavisam neliela, bet noslēgumā, autobusiņu gaidot, mēs tomēr visi soļojām kājām, taču es ceru, ka tas nemazināja jauniešu iespaidus par kopīgi pavadīto dienu.  Prieks, ka tādās kopīgās tikšanās reizēs sadraudzējas jaunieši no dažādām skolām. Saule, ūdens, joki, kopīgas darbošanās, un noskaņojums mūsu kompānija bija ļoti jauks.

Paldies visiem, kuri atbalstīja un piedalījās, arī  V.Kairānam, kurš izrādīja iniciatīvu iesaistīties, drosmīgajiem skolotājiem V.Kalnišam, A.Vagalim ar meitu un L.Kurilovai.

Biedrība “Kruoslovys amatnīku broliste”, sadarbībā ar Krāslavas novada TIC, iesniedza Daugavas Savienībai projektu par velo norāžu atjaunošanu un uzstādīšanu Daugavas loku velomaršrutā Krāslavas novada teritorijā un pasākuma rīkošanu novada skolu jauniešiem.

Pasākumu finansiāli atbalstīja Krāslavas novada dome, biedrība “Daugavas Savienība”, VAS Latvijas valsts meži.

SIA “TIVA” no Dagdas izgatavoja un uzstādīja 37 koka norādes un info stendu, biedrība “Aktīva atpūta Latgalē” piegādāja laivas, Krāslavas Sporta skolas direktors V.Beinarovičš atbalstīja un pieskatīja veļukotājus un kājām gājējus, E.Danovskis bija gids kājām gājējiem, O.Čiževska iepriecināja ar gardām pusdienām.



Написать комментарий