Gaismas pils apkārtne pagaidām izskatās nesakopta

foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji
foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkārtnes labiekārtošana notiek lēni un atstāj pretrunīgu iespaidu. Tiek stādīti kociņi, savukārt iesētā zālīte dīgst ļoti nevienmērīgi, un tās vietā lekni sazēlušas nezāles.

Pati ēka joprojām nav nodota ekspluatācijā, bet tās priekšā jau maina ietves seguma plāksnes. Samērā nevīžīgi uzbūvēta arī akmens plākšņu apmale Valguma ielas pusē, kur dažas plāksnes tagad tiek mainītas, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Apmale jau tūlīt pēc uzbūvēšanas izskatījās visai slikti - starp vairākām plāksnēm redzamas spraugas, ir pat nelieli, tomēr pamanāmi izsisti robi. Kāds garāmgājējs ar asu priekšmetu uzvilcis garu švīku, kas uz apmales redzama jau vairākas nedēļas. Pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) pārstāvis Mārcis Krastiņš Dienai atzina, ka dažas plāksnes bijušas bojātas un tiek mainītas.

Pirms dažām dienām NBA mājaslapā parādījās ziņa, ka ap LNB ēku turpinās labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi. Plānots, ka šajā laikā Gaismas pils teritorijā kopumā tiks iestādīts 41 koks - 26 ābeles un 15 kļavas -, kā arī krūmi pie Uzvaras bulvāra, informējis Nacionālās būvkompāniju apvienības būvdarbu vadītājs Valdis Koks.

Apgalvots, ka "tāpat turpinās arī zāliena sēšana un ruļļveida zāliena uzstādīšana, kā arī laistīšanas sistēmas ierīkošana, lai jaunās LNB ēkas teritorija iegūtu tai paredzēto latviski dabisko vizuālo tēlu". Zāle ap bibliotēku gan aug lēnāk par nezālēm, turklāt vairākās vietās manāmas lietus izskalojumu pēdas. Jau pirms zāles uzdīgšanas bija manāms, ka no Mūkusalas ielas uz transporta pieturu iemīta taka pāri zāliena stūrim. Tas gan nav pārsteigums, ņemot vērā, ka kāpnes no pieturas uz Mūkusalas ielas pusi nav rekonstruētas un tām blakus nav nobrauktuves bērnu ratiņiem, cilvēkiem ar invaliditāti un riteņbraucējiem. Tagad taka iemīta pamatīgi, un pa to staigā visai daudz cilvēku. Jautāts, vai nav domāts šo taku "legalizēt", izbūvējot celiņu, Krastiņš atbild, ka būvnieki izveidojuši tikai tos celiņus, kas paredzēti projektā.

30.05.2014 , 01:15

Atis Rozentāls , Diena.lv


Написать комментарий