Francijas eksperts: ES ies pa PSRS sabrukuma pēdām 1

foto: tempsreel.nouvelobs.com
foto: tempsreel.nouvelobs.com

Kad sabruka PSRS, ES apvienojās un kļuva stiprāka, bet patlaban notiek tieši pretēji: Krievija nostājas uz kājām un sapurinās, bet šķiet, ka Eiropa deg spilgtāk pirms pilnīgas apdzišanas kā supernova.

Šādu viedokli ir izteicis Francijas etnologs Emanuels Tods radio France Culture ēterā.

Tods salīdzina gaidāmo ES un Ukrainas sabrukumu ar PSRS sabrukumu un atzīmē, ka Ukrainā šajā ziņā ir sācies „otrais raunds” pēc aizvadītā gadsimta 90. gadiem. Pēc viņa domām Ukraina pieder tām postpadomju telpas valstīm, kurām pēc PSRS sabrukuma nav izdevies panākt bilanci. Un, neskatoties uz prezidenta vēlēšanu rezultātiem, šo situāciju nevar mainīt, – ziņo prodmagazin.ru.

Emanuels Tods apgalvo, ka eļļas liešanā ugunī Ukrainā ievērojami piedalījās konkrētas Eiropas personas – Polijas, Francijas un Vācijas ārpolitikas resoru vadītāji. „Dīvaini, ka Eiropa, kura demonstrē sabrukuma pazīmes, turpina ekspansijas politiku”, – atzīmē etnologs, atšifrējot, ka, runājot par Eiropu, viņš runā par Vāciju, Poliju un daļēji Zviedriju. „Šī Eiropa ir līdzīga supernovai – tā, tāpat kā šīs zvaigznes spīd ļoti spilgti, pirms eksplozijas. Man ir priekšnojauta, ka Eiropa atradīs savu nāvi Ukrainas stepēs!”, – viņš piebilda.

Tods izdevumu „Le Monde” nosauc par lielāko rusofobijas un par „Putina fobijas” sējēju franču vidū, jo tas melīgi un vienpusēji atspoguļo Krievijas politiku. Turklāt viņš uzsver, ka krieviem ir tas, kā nav frančiem – lepnuma par nāciju. Viņš pievērš uzmanību tam, ka Krievijā uzlabojas dzīves līmenis: „Ir samazinājusies bērnu mirstība, pieaugusi dzimstība, bezdarbs ir samazinājies līdz 4%, pat Krievijas lauksaimniecība ir atgriezusies starptautiskajos tirgos”. Tomēr viņš saka, ka negribētu dzīvot Krievijā „nivelējošā principa” dēļ.

Eksperts salīdzina iespējamo Ukrainas perspektīvu Krievijas un ES pārvaldes paspārnē: Eiropas sastāvā viņš valstij pareģo sabrukumu un diplomētu speciālistu aizplūšanu uz citām valstīm. Krievijas sastāvā Ukraina, kuru Tods sauc par sabiedrību, kura nav izveidojusies, tiktu rekonstruēta un iekļauta kopējā sistēmā. Turklāt viņš piebilst, ka Francijai nav jausmas par to, kas notiek Ukrainā.

Ētera noslēgumā Emanuels Tods mēģināja novērtēt Krievijas lomu pasaules arēnā no neparasta redzes viedokļa: viņš domā, ka Krievijas sistēmai ir pozitīva loma starptautiskajā arēnā, un tā nodrošina nepieciešamo spēku bilanci, radot pretsvaru ASV.


Написать комментарий

rēāls pamu ļķis!!!