Latgales puisim Andrim valsts atsaka palīdzību. Taču asins vēzis negaida…

foto no personiskā arhīva
foto no personiskā arhīva

Arī ar Kasjauns.lv lasītāju un citu labu cilvēku lielo atsaucību pāris dienu laikā tika savākti vairāk nekā 13 000 eiro, lai Latgales puisis Andris Seņkāns varētu uzsākt ārstēties no vēža un sagaidīt sava dēla Ivo otro dzimšanas dienu.

Bija cerības, ka otro ārstniecības kursu finansēs valsts. Bet nu saņemts atteikums un Andris ar ģimeni atkal lūdz palīdzību.

Nacionālais veselības dienests atsaka palīdzību

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 28 gadus vecais rēzeknietis Andris Seņkāns ļoti cer sagaidīt sava dēla Ivo otro dzimšanas dienu 28. jūnijā. Tomēr viņa nodomus var izjaukt ļaunā slimība – jaunajam vīrietim konstatēta onkoloģiskā saslimšana. Veiksmīgi ārstējoties, viņš var uzveikt slimību, bet tam ir vajadzīga nauda – divreiz pa vairāk nekā 13 tūkstošiem eiro – diviem ārstniecības kursiem. Andris un viņa ģimene cerot, ka valsts apmaksās visus vienu ārstniecības kursu, ar fonda „Ziedot.lv” starpniecību sāka vākt ziedojumus, lai ārstēšanu varētu uzsākt uzreiz.

Pēc tam, kad lūgums tika publicēts Kasjauns.lv, pāris dienu laikā tika savākti vairāk nekā desmit tūkstoši eiro. Tagad Andris jau uzsācis ārstniecības kursu, bet pēc trīs nedēļām jāuzsāk otrais. Tomēr prieku par gaidāmo atveseļošanos aptumšojusi vēstule no Nacionālā veselības dienesta, kurā atteikta palīdzība, un nu Andrim nepieciešams savākt vēl 13 000 eiro, lai varētu dzīvot.

Andra sieva Kristīne atkal lūdz sniegt palīdzīgu roku un izsaka milzīgu pateicību visiem, kas to jau snieguši. Viņa Kasjauns.lv raksta: „28 gadus vecais rēzeknietis Andris Seņkāns - dēls un vīrs, brālis, tētis šī gada maijā uzzināja, ka, lai dzīvotu, viņam jāatrod gandrīz 30 tūkstoši eiro. Tā kā ģimenei šādu līdzekļu nav, Andris vērsās labdarības organizācijā „Ziedot.lv” un Nacionālajā veselības dienestā ar lūgumu rast iespēju apmaksāt medikamentu „Nelarabīns” – šobrīd vienīgo reālo iespēju atveseļoties no smagas slimības – akūtas T šūnu limfoleikozes jeb asins vēža.

Ar Ziedot.lv un Kasjauns.lv starpniecību, visas Latvijas atbalstu un palīdzību tika savākti līdzekļi pirmajam medikamenta kursam - 13 324,50 eiro. Ārstēšana tika uzsākta jau 3. jūnijā, tas ir, nākamajā dienā pēc summas savākšanas. Savukārt 4. jūnijā tika saņemts Nacionālā veselības dienesta lēmums – atteikums apmaksāt Andrim otro „Nelarabīna” kursu. Andris savā iesniegumā Nacionālajam veselības dienestam rakstīja: „Šis medikaments jāuzskata par vienīgo efektīvo terapiju, bez kuras mana dzīvība var tikt apdraudēta.” Šķiet, ka likuma izpratnē tas nebija pietiekami spēcīgs arguments.”

Andra vienīgā cerība – cilvēku atbalsts

Pagājušās nedēļas nogalē simtiem Latvijas cilvēku ziedoja, lai Andris varētu sākt pirmo ārstniecības kursu. Andra sieva savas ģimenes vārdā izsaka milzīgu pateicību visiem, kuri atbalstījuši viņas vīru:

„Mēs, Andra ģimene, tuvinieki, draugi pateicībā un priekā ar saviļņojumu sekojām līdzi augošajai ziedojumu summai ziedot.lv portālā. Ziedotāju vārdi aizpilda vismaz divas A4 lapas datorrakstā, un tos apjoma dēļ nevarēja ievietot šajā rakstā, lai būtu iespējams katram personīgi pateikties par palīdzību, ja vispār ir iespējams pateikties par cilvēka dzīvības glābšanu. Paldies jums visiem! Paldies par dāvāto iespēju Andrim ārstēties, par dāvāto cerību uz izveseļošanos, iespēju dzīvot! Paldies organizācijām, kas nāca pretī un sadarbojās, uzticējās: ziedot.lv, kasjauns.lv un visiem citiem medijiem, atsevišķa pateicība aptiekai „Medelens” un medikamenta „Nelarabīns” izplatītājiem Latvijā „GlaxoSmithKline Latvia”! Paldies tuviniekiem un draugiem, kolēģiem, visiem, kas atbalstīja un arī pārsūtīja un izplatīja tālāk informāciju!

Visi tajā pašā laikā cerējām, ka valsts tomēr atbalstīs Andra lūgumu pēc palīdzības, piešķirot līdzekļus vismaz otrajam medikamenta kursam. Un tad grūtais ceļš būtu jau daļēji pārvarēts. Tomēr, par spīti labajām ziņām, tagad ir skaidrs, ka 21 dienas laikā jeb vēlākais līdz 24. jūnijam ir jāatrod līdzekļi, lai varētu laicīgi uzsākt otru medikamenta kursu. Un šoreiz citu cilvēku atbalsts ir Andra vienīgā cerība, jo valsts ir oficiāli atteikusi.”

Pašlaik Andris atlabst Linezera klīnikā

Pašreiz Andris atrodas stacionārā „Linezers”. Akūtas leikēmijas specifika ir tā, ka šī kaite var nebūt tik acīmredzama kā vairumā citu smagu slimību. Kad, pateicoties profesionālai dakteres rīcībai, kas spēja tikt galā pat tad, kad Andra asinīs leikocītu skaits divdesmit piecas reizes pārsniedza normu, asinsaina ir nostabilizēta, Andrim ir atļauts iziet no stacionāra pastaigā, protams, piesargoties, lai nesaslimtu, jo jebkura infekcija viņam var būt ļoti bīstama.

Maija pēdējo nedēļu, kad asinsaina bija stabilizējusies un notika līdzekļu vākšana zāļu iegādei, Andris, regulāri nododot Rēzeknē asins analīzes un sazinoties ar savu ārstējošo dakteri, pat dzīvojās pa mājām, beidzot pēc diviem mēnešiem pirmo reizi redzēja dēlu, kas tēti bezgala priecīgs uzreiz pazina, neskatoties uz to, ka slimība Andri ārēji tomēr ir nedaudz mainījusi.

„Šajā nedēļā aizmirsās rūpes un gandrīz vai pat slimības esamība, jo visi baudījām to, ka Andris ir mājās ar mums. Viņam katru dienu bija jālieto dārgi medikamenti, lai turpinātu ārstēšanos no sēnītes plaušās, kas radās leikozes ietekmē. Taču viņš pats bija tāds pats kā agrāk – dzīvespriecīgs, mīlošs un galvenais – ar mums.

Prieki nebija ilgi, jo slimība kārtējo reizi nepatīkami pārsteidza – 29.maija rītā Andris izteica sūdzību par tirpstošu sejas vienu pusi. Viņš sazinājās ar savu dakteri, un nekavējoties tika nolemts doties uz Rīgu, atpakaļ uz „Linezeru”. Neskatoties uz labo asinsainu, sliktās šūnas ir izgājušas ārpus muguras kaula smadzenēm muguras kaula smadzeņu šķidrumā un tas izraisīja vienas sejas puses nejūtīgumu.

Andrim mugurkaulā tiek ievadīti preparāti, lai novērstu šo slimības izpausmi, un tas arī prasa laiku, lai gan šobrīd Andris jau pamazām jūt uzlabojumus. Kā jau iepriekš tika minēts, akūta leikoze ir grūti paredzama. Tomēr, lai gan specifiskā ķīmijterapija nebija devusi pozitīvu efektu un nenotika slimības remisija, pēc mediķu teiktā, ķīmijterapijas ietekmē leikoze mēdz nedaudz „pierimt”. Droši vien šis apstāklis arī dāvāja Andrim nedēļu mājās kopā ar ģimeni,” stāsta Andra sieva.

Andris gatavs izturēt visu, kas jāiztur

Savā dzimšanas dienā, 21.martā, kad uz četrām dienām Andris bija atgriezies mājās, gaidot kaulu smadzeņu biopsijas slēdzienu, kas precīzi noteiktu leikozes veidu (šī sarežģītā analīze ilgst līdz 14 dienām), ģimenes un draugu lokā viņš pirmo un vienīgo reizi kopš diagnozes noteikšanas atzinās savās bailēs un atklāja izjūtas un emocijas. Bet viņš apņēmīgi teica, ka ir noteicis sev mērķi un centīsies izveseļoties līdz vasarai - lai tuvinieki nepārdzīvojot, ka viss būs labi. Tajā vakarā Andris mierināja tuviniekus, nevis viņi Andri, kurš bija stiprs un optimisma pilns.
 
Andris ir pozitīvi noskaņots un apņēmības pilns joprojām, lai gan savā slimnīcas nodaļā viņš jau ir „veterāns”. Ir dienas, kad ir īpaši smagi, tieši pēc ķīmijpreparātu ievades. Pats Andris stāsta, ka to var salīdzināt ar neciešamām morālām un fiziskām paģirām, kad organisms atkopjas, jo ķīmijpreparāti nogalina ne tikai sliktās, bet arī labās organisma šūnas, un ķermenim nepieciešams atjaunoties, kas tam ir milzīga slodze. Tajās dienās sarunas ir īsas.

Bet viņš ir stiprs un apņēmīgs izturēt visu, kas jāiztur! Svarīgākais šobrīd ir sakrāt līdzekļus otrajam „Nelarabīna” kursam. Līdzekļu vākšana turpinās ziedot.lv portālā. Tādēļ Andra ģimene lūdz otro reizi sniegt Andrim roku un ziedot pēc savām iespējām. „Mēs ceram, ka mums pašiem būs iespēja palīdzēt arī citiem, dot pretī to labestību un siltumu, ko jūs esat devuši mūsu ģimenei,” teic Kristīne Seņkāne.

Ziedot Andra veselībai var:

* zvanot uz labdarības tālruni 9006 7009 (maksa par zvanu 1,42 eiro);

• ziedot.lv portālā tiešsaistē (www.ziedot.lv izvēlnē „labdarības projekti”, sadaļa „ārkārtas situācijas”, projekts „Glābsim Andri!”);

* „Swedbankā” vai jebkurā citā bankā kā vienkāršu pārskaitījumu, arī kā maksājumu ar
Telefonbankas starpniecību. Var izmantot jebkuru citu maksāšanas veidu, maksājuma uzdevumam izmantojot šos rekvizītus:

Fonds „Ziedot”
 
Reģ. Nr 40008078226

mērķis: „Glābsim Andri!”

* „Swedbank”: bankas kods: HABA LV 22; konta nr: LV95HABA0551006150241

* SEB: bankas kods: UNLALV2X; konta nr: LV86UNLA0050014286045

* „Nordea”: bankas kods: NDEALV2X; konta nr: LV19NDEA0000082343510

* „Citadele”: bankas kods: PARXLV22; konta nr: LV64PARX0012713470002
(LVL); konta nr: LV91PARX0012713470001 (EUR, USD)

* „Norvik banka”: bankas kods: LATBLV22; konta nr.LV42LATB0002010114928

* „DNB banka”: konta nr. LV53RIKO0002013321645; bankas kods: RIKOLV2X

Kopumā abiem ārstniecības kursiem ir nepieciešami 26 649 eiro. Līdz ceturtdienas, 5. jūnija, rītam bija savākti 22 794 eiro. Vēl nepieciešami apmēram 4000 eiro.


Написать комментарий