Lielākais skaits soda kvīšu par sliktu valsts valodas zināšanu fiksēts 2007. gadā, kad kopumā tika izrakstītas kvītis par 22 000 eiro.

Pagājušajā gadā summa samazinājusies līdz 10 771 eiro, bet šogad par nepilnīgu igauņu valodas zināšanu sodīti tikai 200 cilvēki, no katra vidēji iekasējot pa 30 eiro.

Pēc Igaunijas izglītības ministra Jevgeņija Osinovska vārdiem, ik gadu izrakstīto soda kvīšu skaits samazinās un līdz ar to tuvākajā laikā būs sasniegts tāds igauņu valodas zināšanu līmenis, ka vairs nebūs nepieciešamības cilvēkus sodīt.

Tiesa, viņš piebildis, ka ārkārtas situācijās (piemēram, ja cilvēks atkārtoti atteicies apmeklēt igauņu valodas kursus) soda nauda tomēr tiks iekasēta, lai gan šādas situācijas, pēc ministra domām, būs faktiski neiespējamas.

Pēc Osinovska vārdiem, viņš redz, ka Igaunijā cilvēki ir gatavi savu laiku un naudu investēt valodas apmācībās, lai gan bieži vien kursi, kurus viņi apmeklē, pat neatbilst vēlamajam standartam.

Sliktākā situācija, pēc ministra vārdiem, ir valsts ziemeļaustrumos. Piemēram, Idavirūsas centrālajā slimnīcā no 342 pārbaudītajiem mediķiem vājas valsts valodas zināšanas bijušas 143 cilvēkiem. 124 no viņiem tagad nāksies kārtot valsts valodas eksāmenu, bet 19 cilvēkiem būs jāapmeklē obligāti igauņu valodas kursi.