Daugavpils muzejā atklāta Pjotra Hudobčonoka darbu izstāde „Dvinskas stāsti”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pilsētas svētku ietvaros daugavpiliešiem un pilsētas viesiem ir iespēja apmeklēt daudzus interesantus pasākumus.

Bez šaubām, vienu no skaistākajām un oriģinālākajām dāvanām Pilsētas svētkos daugavpiliešiem sagādāja talantīgs mākslinieks, skulptors, paleontologs, numismāts Pjotrs Hudobčenoks, kura izstāde tika atklāta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Viņa telpiski mākslas darbi sen iemantoja ne tikai mūsu pilsētas, bet visas pasaules iedzīvotāju mīlestību. Viņa darinātie telpiski mākslas darbi atrodami bijušās Lielbritānijas premjerministres Mārgaretas Tečeres un bijušā ASV prezidenta Džordža Buša privātkolekcijās.

Mākslinieks ir radījis savu īpašu, neatkārtojamu stilu. Skulptūru miniatūru izgatavošanā viņš izmanto īpašu pulveri, kuru izmanto porcelāna izgatavošanā, tas prasa daudz laika un pacietības, bet rezultāts vienmēr ir pārsteidzošs.

Jaunā izstāde ir veltīta pagājušā gadsimta Daugavpilij un tās nosaukums ir „Dvinskas stāsti”. Mākslas darbos tiek attēlota Daugavpils pilsēta 20.gs. sākumā tā laika sadzīves un vēstures tematikā.

Mākslas darbi, kā vienmēr, ir koši un asprātīgi. Tajos attēlota Daugavas upe, koncerts Dubrovina parkā, A.Pumpura skvērs, vecā kapsēta, Cietoksnis.

Māksliniekam izdevās atspoguļot arī attēloto cilvēku raksturus – mēs redzam puiku, kurš sēž pie strūklakas un neklausa auklīti, kavalieri, kurš aicina dāmu uz kino, žandarmu un sunīti, kas cenšas nozagt desas gabalu.

Mākslinieks pastāstīja, ka viņš savos darbos vēlējās saglabāt tā laika Daugavpili. „Es atceros dažādas ēkas un vietas, kuru sen vairs nav. Piemēram, zēns, kurš spēlējās pie kinoteātra, ir manas bērnības atmiņas. Pēckara bērnībā rotaļlietu bija maz, tāpēc mēs izklaidējāmies paši. Centrālā parka vietā bija bedre, kurā bija daudz varžu, tā bija interesanta vieta pastaigai”, pastāstīja P.Hudobčenoks.

1.vicemērs Jānis Dukšinskis paziņoja, ka visus kolekcijas „Dvinskas stāsti” 12 darbus ir iegādājusies mūsu pilsētas pašvaldība, tādēļ tie būs pastāvīgi pieejami Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja apmeklētājiem.



Написать комментарий