ASV pamazām sāk attaisnot Snoudenu

foto: topwar.ru
foto: topwar.ru

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķis Edvards Snoudens, visticamāk, piesavinājies mazāk NSA failu, nekā sākotnēji domāts, raksta "The Washington Post".

Kaitējums ir pamatīgs, tomēr "neizskatās, ka viņš paņēma tik daudz", cik mēs sākotnēji domājām, atzina Nacionālās izlūkošanas direktors Džeimss Klepers. Viņš norādīja, ka Snoudens, acīmredzot, nav spējis savākt visus failus, ko aplūkojis.

Laikraksts norāda, ka šī nostāja ir pretrunā sākotnējam ļaunākā gadījuma scenārijam, ka Snoudens piekļuvis tīkliem, kas veido armijas komandas un kontroles sistēmas.

No Snoudena atklātībai nodotajiem materiāliem kļuvis zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

ASV izsludinājušas meklēšanā Snoudenu par slepenu dokumentu publiskošanu. ASV varasiestādes viņam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un citos noziegumos.

Snoudens pašreiz atrodas Krievijā, kas viņam piešķīra patvērumu uz gadu. Krievijas piešķirtā pagaidu patvēruma termiņš beigsies augustā. ASV ir anulējušas viņa pasi, līdz ar to viņa ceļošanas iespējas ir ierobežotas.


Написать комментарий