Tūrisma diena Krāslavas Valsts ģimnāzijā

foto: kraslava.lv
foto: kraslava.lv

Tūrisms ir brīnišķīga iespēja labāk iepazīt vienam otru. Tiešs kontakts ar līdzcilvēkiem rada savstarpēju dialogu, mācot respektu un toleranci, kas ir īpaši nozīmīgi mūsdienu mainīgajā politiskajā un ekonomiskajā situācijā.

Došanās pārgājienos, ekskursijās, ceļojumos palīdz mums ne tikai lauzt iesakņojušos  stereotipus, bet arī svinēt cilvēces unikalitāti, kas padara tūrismu par virzītājspēku uz atvērtāku un vienotāku pasauli.

Mūsu skolā – Krāslavas Valsts ģimnāzijā - nu jau par labu tradīciju ir kļuvusi „Tūrisma diena”. Šogad tā bija īpaši spraiga un sportiskām aktivitātēm bagāta. Un var pat teikt – starptautiska. Kopā ar mums, 8., 10. un 11.klašu  skolēniem un skolotājiem,  pārgājienā devās arī mūsu ilggadējie draugi no Visaginas „Verdenes” ģimnāzijas. Arī laiks mūs lutināja – spīdēja saule, pūta mērens vējš. Un šoreiz tas bija jo īpaši svarīgi – mēs laivās braucām  pa Daugavu!

Lūk, arī skolēnu atsauksmes - „Fantastiska iespēja līdz pārgājiena vietai nokļūt ar laivām, pa ceļam veldzējoties  Daugavas ūdeņos un izbaudot Daugavas loku krāšņumu”; „Braucot mēs redzējām  daudz skaistu vietu, it īpaši skaista bija Daugava, jo tā burtiski mirdzēja! Kur vēl skaistākas ainas!”; „Šo burvīgo piedzīvojumu nekad neaizmirsīšu, jo, redzot tik brīnišķīgu mūsu dabu, vēl vairāk izjutu lepnumu un piederību savai zemei. Es mīlu savu novadu!”

Otra daļa skolēnu, kas kārtoja eksāmenu informātikā, arī nepalika, mājās gulšņājot, bet raiti sakārtoja ceļasomas un devās baudīt dabu. Un kā gan citādi – draudzīga skola ir vienota skola gan priekos, gan bēdās! Daļu ceļa līdz Slutišķiem (mūsu pārgājiena galamērķis) viņi veica ar autobusu, daļu – kājām. Kad savus tūristus – kājāmgājējus sagaidījām nometnes vietā, visi bija jautri, enerģijas pilni darboties. Ātri vien Daugavas krastā izauga brīnišķīga telšu pilsētiņa, mežs piepildījās ar jautram bērnu čalām, visapkārt skanēja joki… Mēs gaidījām savus „laivotājus”. Un kad Daugavas lokā parādījās pirmā laiva, mūsu priekiem un sajūsmai nebija gala. Savus laivotājus mēs sagaidījām ar „urrā” saucieniem un dziesmām. Un laivotāji, noairējuši 5 stundas, bet redzot un sajūtot mūsu enerģiju, saņēmās un  sarīkoja „sacensības” – kurs ātrāk nokļūs līdz „finišam”.

Pirmā „starptautiskā” laiva tuvojās karstam, un tās komandai tika uzdāvināti ātri sagādātie lauku ziedi. Tas nu gan bija pārsteigums arī mums, skolotajiem, ko sagādāja mūsu bērni. Katra laiva tika jo mīļi sagaidīta, laivotāji jutās kā īsti uzvarētāji. Lūk, ko saka paši laivotāji: „Brauciens ar laivām bija ļoti jautrs. Mēs bijām kopā ar diviem puišiem no Lietuvas. Mēs daudz sarunājāmies arī ar tiem, kas peldēja citas laivās, spēlējām spēles, dziedājām dziesmas, smējāmies. Atpeldējām paši pirmie. Sagaidīja mūs ļoti jauki  un jautri, bija ļoti patīkami.”

„Braukt ar laivām - tā bija kolosāla iespēja pierādīt sev, ka daudz ko vari, ja gribi. Un komandai ir spēks! Tādi bijām mēs laivā, un tādi bijām mēs visi laivotāji uz Daugavas, un tādi bijām mēs visi kopā. To īpaši sajutu, kad atskanēja pirmie „urrā”  saucieni, bet saucējus redzēja vēl tikai pirmie laivotāji!”

„Kad izkāpām krastā, saulē nodeguši un noguruši, jutāmies laimīgi, jo redzējām, ka mūs te jau gaida. Un gaida pa īstam!”

„ Kad mēs ieradāmies, apkārt valdīja pozitīva noskaņa, visi mūs gaidīja un bija priecīgi”.

Pēc neilgas atpūtas visi piedalījās dažādās aktivitātēs, kurās bija jāizmanto veiklība, attapība, spēks, komandas sadarbības prasmes, arī tādās, kas prasīja saņemties un pārvarēt bailes, piemēram, no augstuma, kā arī jautras aktivitātes, kur bērnu smiekliem un priekiem nebija gala. Jāiebilst, ka pārbaudījumos azartiski piedalīties vēlējās visi komandas dalībnieki (arī skolotāji!), bet tie, kas tomēr atteicās darboties, bija vislabākie pasākuma fani, kas ar skaļiem saucieniem atbalstīja un uzmundrināja visus pārējos, arī tiesnešus.

Skolēnu atsauksmes: „Interesanti izveidotas un labi organizētas atrakcijas  kolektīva saliedēšanas un sadarbības veicināšanai.”

„ Ļoti iepatikās konkursi, tie bija oriģināli, agrāk nekur atdus nebiju redzējusi! Skolotāji mums sagādāja kolosālu pārsteigumu. Paldies!”.

Tad notika apbalvošana. Uzvarētāji bijām mēs visi. „ Mūsu klase neieguva godalgotu vietu, bet rezultāts šoreiz nebija tas galvenais, galvenais jau ir tas, ka mēs bijām kopā un to izdarījām!”

„Visi dabūja balvas – sulas. Tās tik labi noderēja pēc šīm aktivitātēm!”

„Mēs ļoti centāmies visu izpildīt pareizi, precīzi un ātri. Un rezultāts – godalgota vieta! Un mūsu astotie – tie nu gan īsti malači!  Mums, vecākajiem, neļāva atslābināties.” 
Līdz ar tumsiņu uz mājam aizbrauca mūsu lietuviešu draugi - apmierināti, sajūsmināti, priecīgi. Teica, ka pirmo reizi piedalījās tika jaukā pasākumā, tik labestīgā un draudzīgā kompānijā un noteikti piedalīsies atkal.
Pēc aktīvi pavadītas dienas mēs gatavojām vakariņas („Pēc tam sākām gatavot ēst. Zēni cepa cīsiņus, meitenes gatavoja pārejos ēdienus. Kopumā mūsu vakariņas bija garšīgas, un tās bija labākās un jautrākās vakariņas manā mūžā!”

„ Kad iestājās tumsa, mēs kopā ar skolotajiem  sēdējām pie ugunskura. Mums bija tik mīļi un jauki!” ), pulcējāmies ap ugunskuru, sildījāmies, cepām desiņas un pārrunājām to, kā pagāja diena. Visi stāstījām par saviem piedzīvojumiem… un ar kādu sajūsmu skolēni klausījās skolotāju pastrādātajos viņu skolas laika „nedarbos”!
Arī nakts pagāja nemanot – sarunās, smieklos, dziesmās, nostāstos, pasakās, atmiņās… No rīta  somas un teltis tika sakravātas, atpūtas vieta – sakārtota. Varēja doties mājup.
Vēl joprojām gremdējamies pozitīvās atmiņās un emocijās – „Tā bija mana labākā nometne, kurā es biju”

„Man ļoti patika šis pārgājiens, un es atkal vēlētos iet šādā pārgājienā kopā ar skolotajiem!”

„Šo piedzīvojumu es nekad nevarēšu aizmirst. Tas bija kolosāls!”; „Paldies visiem manas ģimnāzijas skolēniem un skolotājiem par kompāniju un par to, ka bija tik jautri!”.
 Ir milzīgs prieks un gandarījums, kad rezultāts ir acīmredzams – laimīgi skolēni un tāpēc arī laimīgi viņu vecāki un skolotāji. Un ko gan vēl vairāk var vēlēties?!

Lielu paldies sakām Naujienas novada pārvaldei par piedāvāto brīnišķīgo vietu atpūtai un sagādāto malku ugunskuram, SIA „Lapkovskis un dēls” par piedāvāto transportu, kā arī vislielākais PALDIES jaunsargu instruktoram Dzintaram Patmalniekam par milzīgo palīdzību tūrisma dienas aktivitāšu organizēšanā. 


Написать комментарий