Latvijas armijai trūkst 140 miljoni eiro

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Bruņoto spēku spēku modernizācijai līdz 2020.gadam nepieciešami aptuveni 140 miljoni eiro, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Attīstības plānā paredzēti dažādi iepirkumi, tostarp paredzēts iegādāties radarus, kas pierobežā spēj fiksēt zemos lidojumus, plānots iegādāties ieročus, lai bruņotie spēki spētu reaģēt, ja notiktu robežas pārkāpšana. Nepieciešama arī esošo lokatoru modernizācija, kā arī vairāki pasākumi pretgaisa spēju attīstīšanai u.c., skaidroja ministrs.

Aizsardzības ministrija (AM) izvēlējusies risinājumu gaisa telpas novērošanas sistēmu iegādei un drīzumā gatavos ziņojumu valdībai arī par prettanku ieroču pirkumu, kas nepieciešams, lai Latvija varētu sekmīgi aizsargāties pret iespējamo agresoru.

Latvijas pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanai Aizsardzības ministrija (AM) saņēma piedāvājumus no 13 kompānijām par iespējamām iegādāties gaisa telpas novērošanas sistēmas. NATO un ES valstu kompānijas piedāvājušas vairāk nekā 15 dažādas sistēmas.

Pēc informācijas izvērtēšanas ministrijas un bruņoto spēku eksperti sagatavojuši atbilstošāko risinājumu novērošanas sistēmu iegādei un šo risinājumu akceptējis arī Vējonis (ZZS), aģentūrai LETA pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Tagad ministrija sagatavos atbilstošu ziņojumu, kurš tiks iesniegts valdībā jūnija vidū. Ministrijā gan atturējās izpaust novērošanas sistēmu izmaksas un kompāniju, no kuras stratēģiski svarīgais pirkums varētu tikt iegādāts.

Tiklīdz valdība dos zaļo gaismu novērošanas sistēmu iegādei un piešķirs atbilstošu finansējumu, ministrija sāks sarunas ar kompānijām par pretgaisa aizsardzības raķešu iegādi. Par raķetēm kompāniju aptauja netiks veikta, jo šādus ieročus piedāvā tikai nedaudz uzņēmumi un bruņotie spēki jau zina savas vajadzības, norādīja Galkins.

Savukārt jūlijā AM plāno sagatavot ziņojumu valdībai par prettanku ieroču iegādi.


Написать комментарий