Veiks pastiprinātas pārbaudes šprotu ražotājiem

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Saistībā ar Kazahstānas noteikto eksporta pagaidu ierobežojumu sešiem Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sācis ārpuskārtas pārbaudes šajos uzņēmumos,informē PVD.

PVD ir saņēmis informāciju no Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras par noteikto pagaidu eksporta aizliegumu sešiem Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem.

Aģentūra informē, ka, veicot eksportētās produkcijas laboratoriskās pārbaudes, konstatēts pārsniegts benzopirēna maksimāli pieļaujamais līmenis un nepilnīga informācija produktu marķējumā.

Pagaidu aizliegums eksportēt produkciju "Šprotes eļļā" noteikts SIA "Kolumbija LTD", SIA "Zvani", SIA "Kuršu zeme", SIA "Roja F.C.T.", SIA "Unda", bet SIA ”Gamma-A" uz laiku aizliegts eksportēt produkciju "Šprotu pastēte".

PVD ir sācis uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes, kuru laikā jau konstatēts, ka saražotā produkcija eksportēta tikai uz Kazahstānu un Latvijas tirgū nav nonākusi.

Lai risinātu jautājumu par eksporta aizliegumu atcelšanu, PVD par dienesta pārbaudēm un to rezultātiem, kā arī par pašu uzņēmumu veiktajām izmaiņām tehnoloģiskajos procesos un marķējumā informēs Kazahstānas atbildīgo institūciju.

Tiesības eksportēt uz muitas ūnijas valstīm - Krieviju, Baltkrieviju, Kazahstānu - ir 45 zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem, no tiem 19 uzņēmumi ražo produktu "Šprotes eļļā".

Par nodomu aizliegt šprotu importu no Baltijas valstīm Kazahstāna paziņoja 9.jūnijā. Uz iespējamo Baltijas šprotu importa aizliegumu intervijā laikrakstam "Magapolis" norādījis Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras vadītāja vietnieks Žanderbeks Bekšins.

Viņš atklāja, ka aģentūra gatavojas pārbaudīt arī Kazahstānā pārdodamā piena, sviesta un sulu dabīgumu un kvalitāti.

Kā pēc šī paziņojuma sacīja biedrības "Rīgas šprotes" vadītājs Imants Cīrulis, iespējams, šīs aktivitātes saistītas ar Kazahstānas atrašanos vienotā muitas ūnijā ar Krieviju un Baltkrieviju, kur arī pastiprināti kontrolē produkciju.

"Tomēr jāatzīst, ka patlaban nav nekādu problēmu ar šprotu noietu minētajās valstīs. Tāpat Kazahstānas uzņēmēji turpina ražot savas šprotes, iepērkot brētliņas no Latvijas zvejniekiem," sacīja Cīrulis.

Ar šprotu eksporta aizliegumu ražotāji saskārušies jau vairākkārt. Viens no pēdējiem gadījumiem bija šā gada sākumā, kad Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" 13.janvārī paziņoja, ka Latvijas uzņēmumā "Rānda" ražotajās šprotēs esot konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis.

Savukārt 14.janvārī izskanēja informācija, ka Krievijas patērētāju aizsardzības dienests "Rospotrebnadzor" apturējis Latvijas uzņēmuma "Kolumbija" šprotu partijas tirdzniecību. No tirdzniecības izņemti 24 000 šprotu kārbu. Pāris nedēļas pēc tam Krievija šprotu importu gan atjaunoja.


Написать комментарий