Lietuvā vēlēs mērus tiešās vēlēšanās

foto: AFP
foto: AFP

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite (Dalia Grybauskaitė) aizvadītajā nedēļā uzdevusi kultūras ministram Šarūnam Birutim (Šarūnas Birutis) rast iespējas, kā aizsargāt valsts informatīvo telpu.

«Prezidente lūdza ministru iespējami ātri rast ilgtermiņa risinājumus mūsu informatīvās telpas aizsardzībai, jo ir jāuzlabo un jāmaina esošā juridiskā bāze. Prezidente arī lūgusi izskatīt iespējas, kā labāk aizsargāt Lietuvu pret informatīva rakstura uzbrukumiem,» Grībauskaites aicinājumu skaidro prezidentes padomniece Rūta Kačkute (Rūta Kačkutė).

Stingrāka kārtība uzturēšanās atļauju piešķiršanai

Lai Lietuvas uzturēšanās atļaujas netiktu izsniegtas par fiktīvu uzņēmējdarbību, Seims aizvadītajā nedēļā pieņēmis likumprojektu, ar ko ārvalstniekiem tiek noteiktas stingrākas prasības uzturēšanās atļauju saņemšanai.

Jaunās normas nepieļaušot, ka tiesības uzturēties Lietuvā un ceļot Šengenas zonā iegūs ārvalstnieki, kuri snieguši ziņas par investīcijām fiktīvos uzņēmumos.

Arī mazu mājokļu īpašniekiem un iemītniekiem uzturēšanās atļaujas nepienāksies, jo noteikta jauna prasība – ārvalstniekam jāpierāda, ka attiecīgajā mājoklī katram iemītniekam ir vismaz 14 kvadrātmetri dzīvojamās telpas.

Mērus vēlēs tiešās vēlēšanās

Lietuvā, kur atšķirībā no Latvijas, prezidentu ievēl tiešās vēlēšanās, līdzīgā veidā nu vēlēs arī pašvaldību vadītājus.

Seima pieņemtais likumprojekts, kas vēl gaida prezidentes Daļas Grībauskaites parakstu, paredz: sākot no nākamajām pašvaldības vēlēšanām 2015.gada februārī, līdztekus balsošanai par pašvaldības deputātiem, vēlētāji atsevišķi izvēlēsies arī vienu pašvaldības vadītāju.

Mēra amatu iegūs kandidāts, kurš savāks vairāk nekā 50% balsu. Ja šādu pārsvaru nesaņems neviens, divas nedēļas pēc pirmās kārtas tiks rīkota mēra vēlēšanu otrā kārta, kur vēlētājiem būs jāizvēlas starp diviem vadošajiem amata kandidātiem.


Написать комментарий