Ko lasa Daugavpils jaunieši un viņu līderi?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vecākā paaudze parasti pauž sašutumu par to, ka mūsdienu jaunieši ļoti maz lasa. Portāls Gorod.lv nolēma noskaidrot, vai tas atbilst patiesībai un griezās pie 10 jauniešiem un viņu līderiem ar jautājumu, vai viņiem ir mīļākās grāmatas un cik bieži viņi lasa. Rezultāti ir visai interesanti.

Edīte Ivanova, jauniešu lietu speciāliste: „Esmu studējusi filoloģiju, tādēļ lasu ļoti daudz, kad vien ir šāda iespēja. Grūti teikt, kura ir mīļākā grāmata, to ir daudz, laikam nosaukšu Reja Bredberija „Pieneņu vīnu” un Vladimira Nabokova „Lužina aizsardzību”.

Pāvels Vilcāns, sportists: „Protams, man ir mīļākā grāmata – tā ir Roberta Šarma grāmata „Līderis bez titula”. Lasīšanai daudz laika neatliek, bet, ja ir brīvais laiks, es labprāt lasu”.

Aleksandrs Komarovs, radio dīdžejs, aktieris, JAK biedrs: „Mīļākā grāmata ir Aleksandra Dimā „Grāfs Monte-Kristo”. Vispār agrāk daudz lasīju, jo datoru iegādājos daudz vēlāk, nekā daudzi citi. Patlaban ir daudz darba, mājās esmu pēc plkst.23:00, tādēļ daudz lasīt nesanāk”.

Grigorijs Laguta, spīdvejists: ”Godīgi sakot, man nepatīk lasīt, varu palasīt kādu interesantu žurnālu vai avīzi par sportu. Visu brīvo laiku pavadu trenējoties”.

Anna Gimbute, Daugavpils teātra dejotāja, trenere: „Man ļoti patīk lasīt, jo biežāk, jo labāk. Esmu iegādājusies tālruni, kurā var lejupielādēt elektroniskās grāmatas, tas ir ļoti ērti! Varu lasīt jebkur – tramvajā, autobusā, kamēr kādu gaidu. Sakarā ar mācībām pēdējā laikā lasu klasiku. Grūti teikt, kura ir mīļākā grāmata, man tādas ir divas: Viktors Igo „Parīzes Dievmātes katedrāle” un Džeks Londons „Mārtins Īdens”.

Teodors Bikovskis, Jaunatnes departamenta vadītājs: „Man nozīmīgas grāmatas ir Jukio Mišima „Hagakure” un „Paslēpts lapās”. Jaunībā es lasīju ļoti daudz, man ir laba mājas bibliotēka. Patlaban lasu, kad slimoju vai pārlasu augstākminētas grāmatas vai ko tamlīdzīgu... Pēdējais, ko lasīju, kad biju uz slimības lapas, - „Vinija Pūka Dao” un „Sivēna De”.

Aleksandrs Grišakovs, radio dīdžejs, JAK biedrs: „Man nav mīļākās grāmatas, bet ir mīļākais rakstnieks – Jevgeņijs Griškovecs. Pēdējā laikā lasu mūsdienu literatūru. Patīk lasīt biogrāfijas un autobiogrāfijas. Bieži vien lasu elektroniskās grāmatas. Uzskatu, ka planšetā var lasīt, bet tālrunī – nekādā gadījumā. Dažreiz paralēli lasu vairākas grāmatas, bet nekas prātīgs nesanāk!”.

Milena Rožanska, Daugavpils Poļu kultūras centra iestudējumu režisore, Daugavpils teātra aktrise: „Mana mīļākā grāmata droši vien ir Mihaila Bulgakova „Meistars un Margarita”. Man patīk audio grāmatas, bet Bulgakovu es lasu pati, tas mans mīļākais rakstnieks”.

Vladimirs Sklema, jauniešu organizācijas „SKOPTR” loceklis: „Man ļoti patīk Marijas Gimbutas grāmata „Balti. Dzintara jūras cilvēki”. Dažreiz mēdz teikt visādas muļķības par to, ka valstij nav savas vēstures, šādiem cilvēkiem iesaku izlasīt augstākminēto grāmatu. Vispār lasu diezgan daudz, bet varētu lasīt vēl vairāk. Katru dienu lasu ap 40 minūtēm”.

Aleksandrs Ivanovs, Neformālās izglītības centra vadītājs: „Patiesībā laika trūkuma dēļ lasu visai reti. Tas nenozīmē, ka man nepatīk lasīt, laba grāmata palīdz aizmirst par ikdienu. Patlaban lasu grāmatu „Jūsu bērna dvēsele”, gribētu izlasīt arī grāmatu par to, kā būt tētim. Šī interese ir saistīta ar neseno dēla piedzimšanu.

Vispār grāmatas izvēle ir atkarīga no noskaņojuma. Vairāk patīk ārzemju literatūra, piemēram, Artūrs Konans Doils, Agata Kristi, Džons R.R. Tolkīns, Žils Verns. Pēdējā laikā patīk lasīt dažādu slaveno cilvēku autobiogrāfijas, jo cilvēks mācās uz svešām kļūdām. No krievu klasikas patīk Dostojevska un Bulgakova darbi”.


Написать комментарий