PVD: No Āfrikas cūku mēra ātri vaļā netiksim

foto: Reuters/Scanpix
foto: Reuters/Scanpix

Āfrikas cūku mēri var ātri likvidēt, nodedzinot cūkas, taču, lai pārliecinātos, ka slimība neizplatās tālāk, vajadzīgs viens vai divi gadi, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta Vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

Viņš norādīja, ka patlaban ir galvenais, lai mežacūkās šī infekcija nebūtu izplatījusies tālāk.

"Šobrīd tiek apsekotas visas mājas cūkas teritorijā, kas ir daļēji Dagdas, daļēji Krāslavas novadā. Ja saslimšanas gadījumi netiks konstatēti, tad ierobežojošie pasākumi uz šiem teritorijām varētu ilgt gadu vai divus. Šo slimību var ātri likvidēt, bet ierobežojumi, lai pārliecinātos, ka slimība neizplatās tālāk, saglabājās ļoti ilgu laiku. Ilgtermiņā jāveic dažādi uzraudzības pasākumi, un lai pilnībā noņemtu visus ierobežojumus, vajadzīgi gadi," pastāstīja PVD eksperts.

Bīstamā slimība Latvijā tika konstatēta 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju trim mežacūkām konstatēja Āfrikas cūku mēri. Tāpat vīrusa klātbūtne tika apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.


Написать комментарий