Šogad visbiežāk iznīcināti II Pasaules kara artilērijas un mīnmetēju lādiņi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri jau ir iznīcinājuši 2 855 Latvijas teritorijā atrastus sprādzienbīstamus priekšmetus.

Karavīri devās 645 izsaukumos uz dažādām Latvijas vietām. Visvairāk izsaukumu ir bijis Vidzemē. Tikmēr Kurzemē ir bijis mazāk izsaukumu, bet neitralizēto sprādzienbīstamo priekšmetu daudzums ir aptuveni trīs reizes lielāks nekā Vidzemē, informē Zemessardzes štāba Vadības grupas speciāliste Guna Freimane.

Arī Latgalē šogad, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, izsaukumu daudzums ir krietni pieaudzis. Visvairāk šogad tika atrasti II Pasaules kara artilērijas un mīnmetēju lādiņi.

Izsaukumu skaits un atrasto sprādzienbīstamo priekšmetu daudzums ir palielinājies aprīlī. Tieši pavasarī un vasarā zemes augšējos slāņos nonāk daudz Pasaules karos nesprāgušas munīcijas. Lielākoties tas ir saistīts ar sniega nokušanu, lauku un būvniecības darbiem, kā arī atpūtnieku aktivitātēm. Šobrīd ļoti daudz izsaukumu nāk no sēņotājiem un ogotājiem, kas mežos atrod sprādzienbīstamos priekšmetus.

Salīdzinot ar šī gada ziemas un pavasara mēnešiem, pērn šajā pašā laikā NMN rotas speciālisti saņēma nedaudz mazāk izsaukumu – 528 izsaukumus – un iznīcināja aptuveni 1 500 sprādzienbīstamu priekšmetu.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) atgādina, ka jābūt uzmanīgiem un atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus nedrīkst aiztikt. Vieta, kurā tie atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē un par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālruņa numurs 110) vai zvanot uz tālruņa numuru 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kuri atrastos priekšmetus neitralizēs.


Написать комментарий