Jaunieši darba iespējas Latvijā vērtē kā sliktas un domā par emigrāciju

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Aptuveni 39% Latvijas jauniešu uzskata, ka viņu iespējas iegūt sev interesējošu darbu Latvijā ir sliktas, liecina biedrības "Jaunatnes kompetences centrs" veiktā aptauja, ziņo LETA.

Tieši darba iespēju trūkums un atalgojuma problēmas tiek izceltas kā galvenie iemesli jaunatnes emigrācijai. Tāpēc kopējā dzīves kvalitātes uzlabošanās būtu viens no spēcīgākajiem reemigrācijas dzinējspēkiem, uzskatā biedrībā.

Atzinīgi savas darba iespējas Latvijā novērtē tikai 16% aptaujāto jauniešu, savukārt viedoklis par darba iespējām ārvalstīs ir ievērojami labāks - 32% uzskata, ka viņiem būtu labas iespējas iegūt darbu sev interesējošā profesijā ārpus valsts.

No aptaujātajiem 18 līdz 25 gadus vecajiem jauniešiem 72% norādīja, ka tieši darba iespēju trūkums Latvijā ir viens no galvenajiem iemesliem, kas pamudina jauniešus emigrēt. Vairumā gadījumu norādīti arī tādi emigrācijas iemeslu aspekti kā zemais atalgojuma līmenis un kopējā dzīves kvalitāte. Emigrācijas iemesli ir arī galvenie aspekti, kas veicinātu jauniešus atgriezties Latvijā.

Vairāk nekā divas trešdaļas jauniešu uzskata, ka, palielinoties vidējam algu līmenim Latvijā, ārzemēs esošie diasporu jaunieši atgriezīsies Latvijā. Kā svarīgi reemigrācijas motivēšanā norādīti arī tādi apsvērumi kā darba iespēju uzlabošanās un kopējās dzīves kvalitātes paaugstināšanās.

Aptaujā, kuru biedrība veica sadarbībā ar pētījumu kompāniju SIA "SolidData", mēģināts noskaidrot jauniešu viedokli par darba iespējām Latvijā un ārzemēs. Aptaujā piedalījās 500 nejauši izvēlēti jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem.


Написать комментарий