Ģimenes ar bērniem varēs pretendēt uz valsts galvojumu mājokļa kredīta pirmajai iemaksai

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

5.augustā valdība apstiprināja noteikumus valsts galvojuma sniegšanai ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai, lai palīdzētu ar hipotekārajam kredītam sākotnēji nepieciešamo līdzmaksājumu – pirmo iemaksu. Šādu galvojumu paredz likums "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā", un to varēs saņemt jau šogad. Taču tas nenozīmē, ka jebkura ģimene pie aizdevuma varēs tikt bez savas naudas. Galvojums ir ierobežotā apmērā, tāpēc katram ir jārēķinās ar bankas prasībām pirmajai iemaksai.

Galvojuma apmērs – atkarībā no bērnu skaita

Iespējamais galvojuma apmērs piesaistīts bērnu skaitam ģimenē: ģimene ar vienu nepilngadīgu bērnu, tas ir, vecāks, kurš ņems kredītu, varēs saņemt galvojumu 10% apmērā no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 10 000 eiro no aizdevuma summas. Galvojumu 15% apmērā - ar maksimālo galvojuma apmēru līdz 15 000 eiro – varēs saņemt cilvēks, ar kuru kopā dzīvo un kura apgādībā ir divi nepilngadīgi bērni. Galvojumu 20% apmērā - ar maksimālo galvojuma apmēru līdz 20 000 eiro - varēs saņemt cilvēks, ar kuru kopā dzīvo un kura apgādībā ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni.

Par ko valsts galvo

Noteikumos paredzēts, ka galvojums sedz aizdevuma pamatsummas maksājumus.

Valsts galvojums nenozīmē, ka valsts šādu summu samaksā kredītņēmēja vietā. Vienkārši – kredītņēmējam (mājokļa pircējam) nav nepieciešama visa bankas prasītā pirmās iemaksas summa, jo daļu no tās galvo valsts un tāpēc banka klientam samazinās obligāto pirmo iemaksu. Pašreiz bankas kā pirmo iemaksu prasa, sākot no 15 procentiem un vairāk no iecerētā mājokļa pirkuma summas. Tas nozīmē, ka pirmās iemaksas summu, kas ir virs galvojuma summas, cilvēkam bankā kredīta saņemšanai būs jāiemaksā pašam.

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts ir veicis salīdzinošus aprēķinus par mājsaimniecību kredītņēmēju situāciju, ja tiktu ņemts kredīts bez un ar valsts atbalstu (ņemot vērā pašreiz tipiskus darījuma nosacījumus).

Piemēram, ja ģimene uz 20 gadiem vēlas par 44 100 eiro nopirkt (bez valsts atbalsta) dzīvokli padomjlaika sērijveida mājā, tad pirmā iemaksa (šādiem dzīvokļiem tiek prasīta 25% apmērā) ir 11 025 eiro, kredīta summa - 33 075 eiro, ikmēneša maksājums – 190 eiro.

Tagad, ja ģimene ar diviem bērniem saņems valsts atbalstu un pirks šādu dzīvokli (par 44 100 eiro), tad pirmā iemaksa būs 4410 eiro (pašam jāsamaksā 10% no kredītsummas, jo valsts galvo tikai 15% - 6615 eiro). Kredīts būs 39 690 eiro, ikmēneša maksājums – 228 eiro.

Kredīta summa un ikmēneša maksājums ir lielāks tāpēc, ka cilvēks iesākumā par pirkumu ir samaksājis mazāku summu.

Savukārt, ja iecerēts pirkt dzīvokli jaunā projektā, tad bankas prasa mazāku pirmo iemaksu (15%), norāda Privātpersonu finanšu institūts. Līdz ar to proporcionāli lielāks ir valsts galvojums sākotnējai iemaksai. Protams, arī dzīvokļa cena ir daudz augstāka un ikmēneša maksājums lielāks.

Noteikumi paredz, ka valsts galvojumu nesniedz aizdevuma procentu, kavējuma procentu, līgumsodu un cita veida maksājumu segšanai.

Kādi ir hipotekārā kredīta noteikumi, var noskaidrot konkrētā bankā. Jau pamatinformācijā parasti ir norādīts iespējamais kredīta apjoms, un līdz ar to ir skaidrs, kāda varētu tikt prasīta pirmā iemaksa, un tas, kādu summu no ienākumiem uz rokas nedrīkst pārsniegt ikmēneša maksājums (piemēram, 40%).

Galvojuma programma sākas šogad

Programma sāks darboties pēc "Altum" un komercbanku savstarpējo līgumu noslēgšanas - 2014.gada otrajā pusgadā, informē noteikumu izstrādātāja Ekonomikas ministrija.

Programmas uzsākšanas finansējums ir 332 678 eiro, bet ir plānots piesaistīt papildu finansējumu no 2014.gada 1.septembra, to piesaistot no piešķirto uzturēšanās atļauju ienākumiem valsts budžetā. Pēc ministrijas aplēsēm, programmas ietvaros 2014.gadā plānots piešķirt galvojumus aptuveni 220 personām.

Pilnu skaidrojumu par atbalsta saņemšanas kārtību lasiet Latvijas Vēstneša portālā "Par likumu un valsti".


Написать комментарий