Karstums izvārdzina strādājošos

foto: AP
foto: AP

Uz ielas, būvlaukumos, tīrumos cepina saule, daudzos birojos valda smacējošs karstums, bet tikai neliela daļa uzņēmēju saīsinājuši darba stundas vai atļauj saviem darbiniekiem strādāt attālināti – no mājām.

Valsts darba inspekcija (VDI) karstajās dienās ik dienu saņem piecas sešas sūdzības par neciešamu karstumu darba vietās, Neatkarīgajai apliecināja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Uģis Kozlovskis. Latvijā darba drošības noteikumi paredz, ka telpās, kurās darbs nav saistīts ar fizisku piepūli, piemēram, darbs birojā, temperatūra nedrīkst būt augstāka par 28 grādiem pēc Celsija. Savukārt darba telpās, kurās tiek veikts darbs ar vidēji lielu fizisku piepūli, gaisa temperatūra nedrīkst pārsniegt 27 grādus.. Savukārt darba telpās, kurās tiek veikts smags darbs, piemēram, pastāvīga smagumu – vairāk par desmit kilogramiem – celšana un pārvietošana, – gaisa temperatūra jāiegrožo līdz 26 grādiem.

Rīgas Tehniskās universitātes pētījums liecina, ka viskomfortablākā temperatūra sēdoša darba darītājiem ir plus 22 grādi pēc Celsija. Strādājot optimālos apstākļos, arī darba atdeve ir vislielākā. Pētnieki secinājuši, ka, paaugstinoties temperatūrai virs 25 grādiem, zūd darba efektivitāte. Ar katru grādu virs 25 grādiem tā pazeminās par 2%, liecina pētījums.

Koriģē darba laiku

Atsevišķi darba devēji šajās karstajās dienās saīsinājuši darba stundas vai atļauj darbiniekiem strādāt attālināti – no mājām. Viens no šādiem ir SIA Latvijas mobilais telefons (LMT).

«Darbinieku darba produktivitāte var kristies līdz pat 30%, ja darba vietā gaisa temperatūra ir augstāka par 28 grādiem,» uzsver LMT personāla vadības direktore Žozita Beresņeva. Tāpēc LMT dara visu iespējamo, lai darbinieki varētu strādāt pēc iespējas komfortablākos apstākļos. «Darbiniekiem ir pieejams dzeramais ūdens, arī minerālūdens, lai varētu atjaunot sāls līdzsvaru organismā. LMT galvenajā ēkā Rīgā, Ropažu ielā 6, darbiniekiem ir iespēja atsvaidzināties dušā un ar portatīvo datoru strādāt kādā no apspriežu telpām, kur gaisa temperatūra ir zemāka. Karstajā laikā darbiniekiem ir tiesības atkāpties no lietišķā ģērbšanās stila veselā saprāta robežās. Struktūrvienību vadītāji ir pilnvaroti organizēt darbu tā, lai darbiniekiem būtu iespēja pildīt savus pienākumus pēc iespējas ērtākā veidā, piemēram, organizēt biežākus pārtraukumus darbā, sākt darbu agrāk no rīta vai pabeigt vēlāk vakarā, bet viskarstākajā laikā nestrādāt. Vadītājiem ir tiesības viskarstākajā laikā atļaut darbiniekiem veikt darbu attālināti. To, protams, nav iespējams nodrošināt struktūrvienībās, kuras apkalpo klientus, taču LMT internetā visiem darbiniekiem ir pieejama informācija ar darba aizsardzības speciālistu rekomendācijām par darbu karstā laikā,» sacīja Ž. Beresņeva.

Savu darba laiku ir koriģējušas arī dažas pašvaldības, piemēram, Rēzeknes, Talsu un Durbes novada pašvaldības.

Darbā vēsāk nekā mājās

Stiklotā Saules akmens fasāde vieš bažas par iespējamo karstumu šajās telpās. Taču Swedbank komunikācijas vadītāja Kristīne Jakubovska stāsta, ka Saules akmenī, pateicoties kondicionēšanas sistēmai, mikroklimats ir daudz patīkamāks nekā daudziem darbiniekiem mājās. «Karstajā laikā mēs stingri sekojam, lai telpās temperatūra ir komfortabla un nepārsniedz likumdošanā paredzētos 28 grādus. Ventilāciju/kondicionēšanu apkalpojošo firmu speciālisti arī nekavējoši reaģē, ja saņemtas ziņas, ka kaut kur ir par karstu (vai aukstu). Galvenajā ēkā notiek arī nakts dzesēšana – naktī, kad ēkā nav darbinieku, tiek pūsts iekšā ļoti auksts gaiss, lai maksimāli izsaldētu māju. Gan galvenajā ēkā, gan visās filiālēs darbiniekiem tiek nodrošināts arī bezmaksas dzeramais ūdens,» sacīja K. Jakubovska.

Bezmaksas dzeramais ūdens ir pieejams daudzos uzņēmumos Latvijā, Viļņā aizvadītajās karstajās dienās bezmaksas ūdens tika dalīts arī publiskā transporta pieturvietās.

Saulē un vējā

U. Kozlovskis skaidro, ka MK noteikumi Darba aizsardzības prasības darba vietās attiecas ne tikai uz telpās strādājošajiem, bet arī ārpus tām. Taču, kā pārliecinājās Neatkarīgā, pat 30 grādu karstumā strādāja gan būvnieki, gan tirgotāji uz ielām.

SIA Ekselence nodarbojas ar saldējuma tirdzniecību Rīgas ielās un parkos, Bolderājas pludmalē un dažādos masu pasākumos. Nekādi speciāli atvieglojumi vai īpašs darba režīms saldējumu pārdevējiem karstā laikā netiek nodrošināts. «Mēs, protams, cenšamies viņu darba vietas iekārtot ēnā, nodrošinām visus ar mitrām salvetēm. Tirdzniecības vietas ir aprīkotas arī ar saules sargiem,» Neatkarīgajai stāstīja SIA Ekselence vadītāja Maira Turka. Ar saldējumu par brīvu gan viņi nedrīkst veldzēties. Šobrīd uzņēmumā strādā arī divi astoņpadsmitgadīgi skolēni, un arī viņiem tiek nodrošināti tādi paši darba apstākļi kā citiem strādniekiem. M. Turka arī stāstīja, ka karstākajās dienās, kad gaisa temperatūra pārsniedza 30 grādu, saldējuma tirdzniecība pat nedaudz sarukusi. Vislabprātāk cilvēki ar saldējumu mielojas, kad gaisa temperatūra ir no 20 līdz 25 grādiem pēc Celsija.

Temperatūras ietekme uz cilvēku

Temperatūra, pēc Celsija:

  • 25° Optimāli vannošanai, dušai. Gulēšana ir traucēta.
  • 24° Cilvēki jūtas silti, miegaina sajūta. Optimāli maz apģērbtiem cilvēkiem.
  • 22° Viskomfortablākā temperatūra visa gada griezumā cilvēkiem ar sēdošu darbu.
  • 21° Optimālā temperatūra garīga darba veikšanai.
  • 18° Fiziski neaktīviem cilvēkiem sāksies drebuļi. Aktīviem cilvēkiem ir komfortabli.

Написать комментарий