Ražotāju cenas rūpniecībā turpina palielināties

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā turpina palielināties un šā gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, kopējais cenu līmenis ir pieaudzis par 2,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieaugušas par 3,7%, bet eksportētajai - par 1,9%.

Lielākie cenu pieaugumi bija vērojami elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 6,9%), pārtikas produktu ražošanā (par 3,4%), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 2,3%) un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 21,0%).

Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija cenu samazinājumam metālu ražošanā (par 5,2%).

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā oktobrī salīdzinājumā ar septembri palielinājās par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai vidējais ražotāju cenu līmenis palika nemainīgs, bet eksportētajai produkcijai ražotāju cenas pieauga par 0,5%.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu oktobrī bija cenu pārmaiņām pārtikas ražošanā (par 1,3%), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,1%), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 3,8%). Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni bija cenu samazinājumam atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē (par 3,1%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,2%).

Kā ziņots, 2012.gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,6%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 3,2%, bet eksportētajai - par 1,9%. Savukārt augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, kopējais ražotāju cenu līmenis palielinājās par 2,2%. Cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 2,9%, bet eksportētajai - par 1,2%.

Jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,1%.

Комментировать