Straujuma: par ES budžetu premjers cīnījies līdz pēdējam

Sarunās par nākamo ES daudzgadu budžetu Latvija piekrita, ka līdz 2019.gadam Latvijas lauksaimnieki turpinās saņemt vismazākos tiešmaksājumus visā ES, jo izmantot veto tiesības nebūtu prātīgi - tad Latvija zaudētu vēl vairāk.

Bet premjers Valdis Dombrovskis (V) par zemnieku interesēm cīnījies līdz pēdējām, pirmdien intervijā Latvijas Radio pauda zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Viņa uzsvēra, ka Latvijai finansējums lauksaimniecības sadaļai kopumā pieauga par 30%, un lai gan Latvijas mērķis - nekļūt par vienīgajiem, kas saņem vismazākos teišmaksājumus – nav sasniegts, neviens nesasniedza savus mērķus, visas valstis no samita Briselē, kur vienojās par nākamo ES daudzgadu budžetu, piektdien aizbrauca neapmierinātas.

Latvija saņems 1,7 miljardus eiro (1,19 miljardi latu) tiešmaksājaumos, un 2019.gadā zemnieki saņems 196 eiro (aptuveni 137 lati) par hektāru, kas būs vienāds ar citām Baltijas valstīm, atgādināja Straujuma.

Viņa atzina, ka premjeram bija iespēja uzlikt veto, un viņš "patiešām bija ļoti tuvu tam", taču tas nebūtu izdevīgs risinājums, jo veto gadījumā nebūtu pieņemts septiņu gadu budžets, bet gan ikgadējas budžets un 2014.gadā budžetu veidotu un pieņemtu Eiropas Komisija, un Latvijas saņemtu vien 95 eiro tiešmaksājumus par hektāru (aptuveni 68 lati) tāpat kā šobrīd.

Pašreizējais budžets paredz, ka nākamgad zemnieki saņems 109 eiro par hektāru, 2015.gadā – 117 eiro, 2016.gadā – 144 eiro, 2017.gadā – 161 eiro, 2018.gadā - 178, un 2019.gadā – 196 eiro. Straujuma norādīja, ka valsts var maksāt papildu atbalstu un kopumā par hektāru zemnieki jau nākamgad saņems 127 eiro.

Jau ziņots, ka pēdējā sarunu raundā par Eiropas Savienības (ES) prezidenta Hermana van Rompeja ES daudzgadu budžetu piedāvājumu Latvija panākusi labvēlīgākus nosacījumus - lauku attīstībai papildus tiks piešķirti 67 miljoni eiro. Savukārt attiecībā uz kohēziju papildus finansējuma palielinājums nav panākts. Arī tiešmaksājumi lauksaimniekiem saglabāsies līdz šim plānotajā apjomā, taču 67 miljonus eiro, kas piešķirti papildus lauku attīstībai, varēs modulēt tiešmaksājumos.

Latvijai ir izdevies panākt kopējo atbalstu no ES budžeta 2014.‒2020.gadam 6,6 miljardu eiro apmērā (2011.gada salīdzināmajās cenās). Kohēzijas finansējums Latvijai paredzēts 4,23 miljardi eiro, savukārt tiešmaksājumos ‒ 1,51 miljards eiro.

Комментировать