Eiro vērtības kāpumu vairāk veicina dolāru pārdošana, nevis optimisms

Eiro šonedēļ pirmo reizi kopš 20. februāra sasniedza 1,339 dolāru atzīmi, un vairāki pavāji ASV ekonomikas dati pamainīja tirgus dalībnieku viedokli par kvantitatīvās mīkstināšanas programmas beigu sākumu.

Rezultātā eiro vērtības kāpums nav eiro optimisma balstīts, bet gada sākumā pirkto dolāru pārdošanas sekas, šīsnedēļas valūtu sniegumu vērtē SEB bankas eksperti.

Latvijā eiro cena turpina turēties svārstību koridora vidus daļā. Valsts kase jūlija pirmajās divās nedēļās neplāno pirkt latus (jūnijā vēl pa pieciem miljoniem nedēļā), kas nozīmē pieprasījuma mazināšanos un varbūt ļaus eiro cenai ielūkoties arī virs svārstību koridora vidus atzīmes. Komercbanku kontos LB bija 735,7 miljoni latu, bet LB depozītos izvietoti 578,4 miljoni. Obligāto rezervju norma ir 588,3 miljoni latu, uzsver eksperti. Virs rezervju normas komercbanku rīcībā ir 725,8 miljoni latu, kas turpina spiest uz leju lata īstermiņa procentu likmes

Nākošnedēļ notiks ASV Federālās Atvērtās tirgus komitejas (FOMC) sanāksme, kuras rezultāts būs zināms 19. jūnijā). Iespējams, būs skaidrāka bilde par kvantitatīvās mīkstināšanas pasākumu likteni. Pirmā ceturkšņa labie ASV rezultāti radīja investoru interesi iegādāties dolārus, bet tagad, pēc vilšanās par otro ceturksni, tirgus dalībnieki pievērsušies dolāru pārdošanai, kas tā vērtībai pēdējās dienās licis būtiski pazemināties, saka eksperti.

Savukārt Latvijā nedēļas otro pusi dolārs pavada zem 53 santīmu līmeņa. Ja noskaņojums tirgū nemainīsies, tad dolāram iespējama došanās vēl zemākos cenu līmeņos, bet, tā kā eiro zona pagaidām nepasniedz pretim neko iepriecinošu, tad dolāra vērtības kritums, visticamāk, būs ierobežots. Nedēļas nogali dolārs sagaida, svārstoties pa vidu starp 52 un 53 santīmu atzīmēm.

Комментировать