VPIP aicina vecākus rūpēties par bērnu drošību

Strauji tuvojas pirmais septembris, kad jāsāk domāt par skolas gaitām. Vecākiem augusta beigās vajadzētu pārliecināties par to, vai bērns joprojām atceras mācītās gudrības, no kurām atkarīga viņa paša drošība un veselība.

Ar bērniem jārunā par drošību, iespējamo traumatismu un dažādiem apdraudējumiem, portālam Gorod.lv paziņoja Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) speciāliste bērnu tiesību aizsardzības jautājumos Maija Lazdāne.

Sākumskolas vecuma bērnus ieteicams pavadīt uz skolu, kā arī sagaidīt pēc stundām un ārpusklašu nodarbībām. Situācijās, kad neviens no ģimenes nevar bērnu nogādāt skolā, vēlams sadarboties ar citiem vecākiem, lai mazajiem nebūtu jādodas ceļā vieniem.

Jāatgādina bērniem, ka nedrīkst sēsties svešās automašīnās un runāt ar nepazīstamiem cilvēkiem, pieņemt no viņiem ēdienus vai dzērienus. Bērniem jāmāca neuzticēties un atteikt svešiniekiem, kas lūdz iedot telefonu, lai kādam piezvanītu. Svarīgi ir bērniem atgādināt, ka vērtīgas lietas, mobilais telefons, maks publiskās vietas nav jāizrāda, bet jāglabā somā vai citā svešām acīm paslēptā vietā, lai nepievērstu potenciālo zagļu uzmanību. Bērnu uzmanību saista dzīvnieki, taču vecākiem jāuzsver, ka svešiem dzīvniekiem tuvoties nedrīkst.

Pēc M.Lazdānes vārdiem, vasaras bērni bieži vien pavada vietās, kur satiksmes plūsma ir minimāla vai tās nav vispār, tāpēc, atgriežoties pilsētā, bērnos apjukumu var izraisīt intensīvā transporta kustība. Autovadītājiem vajadzētu būt iecietīgiem un īpaši uzmanīgiem, lai laikus pamanītu bērnus un reaģētu uz viņu darbībām. Turklāt šobrīd pilsētā notiek daudzu ielu remonti. Vecākiem kopā ar bērniem vajadzētu izstaigāt nepieciešamos maršrutus un apgūt, kā pa tiem pārvietoties ir visdrošāk. Nav lieki bērniem atkal un atkal atgādināt, kā ir šķērsojama ceļa braucamā daļa. Jau tagad pārliecinieties, vai bērnam pie apģērba un somas ir atstarotāji.

VPIP aicina skolēnus, viņu vecākus un pedagogus rūpēties par savu un apkārtējo drošību, lai jaunais mācību gads būtu drošs mums visiem.

Комментировать