Kāpēc uz Ķīnu šoreiz devās tikai viens Daugavpils pilsētas domes deputāts un viens uzņēmējs?

Daugavpils pilsētas domes deputāts Anatolijs Gržibovskis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka nesen atgriezās no triju dienu komandējuma uz Harbinu (Ķīna), kurā bija devies kopā ar uzņēmēju Sergeju Gusarovu, kaut arī, pēc deputāta vārdiem, Daugavpili šajā vizītē varēja pārstāvēt 4 uzņēmēji.

Vizītes laikā Daugavpils delegācija divu cilvēku sastāvā apmeklēja ne tikai ledus skulptūru festivālu, bet arī piedalījās vairākās tikšanās, tostarp tikās ar Harbinas mēru, sadraudzības pilsētu pārstāvjiem, uzņēmējiem. Tika runāts par Daugavpils un Harbinas uzņēmēju sadarbību, iespējamu kopuzņēmuma dibināšanu vai ražošanas atvēršanu mūsu pilsētā. Tika apspriesta iespēja ražot paklājus un atvērt šūšanas darbnīcu.

Anatolijs Gržibovskis pastāstīja, ka Harbinā viņš apmeklēja pamatskolu, kurā mācās pusotrs tūkstotis bērnu. Neskatoties uz brīvdienām, viņam parādīja pamatskolas telpas un pastāstīja par mācību procesu. Daloties iespaidos, A.Gržibovskis pastāstīja: „Mācību procesu Harbinas pamatskolā neredzēju, jo bija brīvdienas, taču tas ir līdzīgs mācību procesam mūsu skolās. Pamanīju, ka vienā klasē mācās ne mazāk par 50 bērniem, kuri nodarbību laikā atrodas vienās telpās. Biju pārsteigts, ka, piemēram, mūzikas kabinetā viņiem stāvēja 50 sintezatori. Labs aprīkojums bija arī vingrošanas klasē, datorklasē.

Ķīnā bērni mācās daudz vairāk, nekā pie mums: 1.klasē viņiem ir 30 mācību stundas nedēļa, pie mums to nav tik daudz. Jāsaka, mācību metodikas pamatā ir Ābeces metodika un padomju sistēma. Bērni mācās ļoti labos apstākļos: tur ir centralizētā skolu finansēšanas sistēma”.

Tāpat A.Gržibovskis paziņoja, ka viņš guva pieredzi darbā ar biznesa struktūrām un uzskata, ka Daugavpils uzņēmējiem jāturpina kontaktēt ar Ķīnu, jo Harbina ir liela pilsēta (9 miljoni cilvēku) ar iekšējām investīcijām, kura gatava sadarboties ar Daugavpili.

A.Gržibovskis paziņoja, ka Daugavpili Harbinā varēja pārstāvēt 5 cilvēki, tādēļ braucienā varēja doties vēl 4 uzņēmēji. Kāpēc delegācijā bija tikai viens uzņēmējs, A.Gržibovskim nav zināms. Savukārt Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins paziņoja portālam, ka Harbinu varēja apmeklēt tikai divi uzņēmēji, viens no kuriem no brauciena atteicās. Atbildot uz jautājumu, kā uzņēmēji tika informēti par iespēju doties uz Harbinu, V.Nadeždins atzīmēja, ka uzaicinājumu nevarēja nosūtīt 700 uzņēmējiem.

Portāla Gorod.lv mediju direktore Jeļena Kuranova, kura savulaik bija delegācijas, kas apmeklēja Harbinu, sastāvā, sniedza šādu komentāru:

„Man bija iespēja apmeklēt Ķīnu, no kurienes atvedu daudz interesantas un noderīgas informācijas. Manuprāt, ja ik gadu pastāv iespēja apmeklēt šo valsti, informācija par braucienu jāizplata tā, lai uzņēmēji to uzzinātu pirms brauciena, nevis pēc. Tā ir uzņēmēju iespēja iegūt svarīgus kontaktus, ar kuru palīdzību var attīstīt biznesu. Ķīna ir gatava sadarboties, iesaistīties studentu apmaiņas programmās un biznesa projektos. Jautājums – kāds ir pašvaldības mērķis, dodoties šādā vizītē. Pret uzņēmējiem nevar būt nekādu pretenziju, jo viņi šajā braucienā dodas uz sava rēķina (nezinu, kā tas bija pirms vairāk nekā četriem gadiem)”.

Комментировать