Baltkrievija no 14. marta ierobežoja putnu gaļas piegādi no Vācijas

Baltkrievija no 14. marta ierobežoja putnu gaļas piegādi no Vācijas, paziņoja BELTA BR Zemkopības ministrijas Veterinārās un pārtikas uzraudzības departaments.

Kā paskaidroja ministrijas speciālisti, saskaņā ar Starptautiskā epizootiskā biroja informāciju Lejas Saksijas federālās zemes teritorijā ir reģistrēti putnu saslimšanas gadījumi ar zemas patogenitātes gripu (H5N1). Tādēļ no 14. marta tiek ieviesti pagaidu dzīvu putnu, inkubācijas olu, zoodārzu un cirku dzīvnieku, putnu gaļas, vistu olu pārstrādes pārtikas produktu, spalvu un dūnu, putnu izcelsmes barības, augu izcelsmes barības, medību trofeju ievešanas ierobežojumi.

Vienlaikus tiek atceltas visas agrāk izsniegtās atļaujas iepriekš minēto preču ievešanai valsts teritorijā no Lejas Saksijas federālās zemes, – ziņo belta.by.

Putnu gripa ir lipīga slimība, kuru raksturo tūskas, elpošanas un gremošanas orgānu bojājumi. Tā norit ar dažādu smaguma pakāpi (no infekcijas bez simptomiem līdz smagām formām). Ekonomiskie zaudējumi, kurus rada šī slimība, ir ļoti lieli tādēļ, ka saslimušie putni masveidā iet bojā, ir nepieciešami stingri karantīnas un veterinārmedicīnas pasākumi, ieskaitot slimo putnu iznīcināšanu.

Vīruss H5N1 ir bīstams cilvēkam, kuram nav pret to imunitātes. Mirstība sastāda 60%. No 2003. gada 15 valstīs tika fiksēti 648 laboratoriski apstiprināti cilvēku saslimšanas gadījumi ar putnu gripu, bet 384 cilvēki nomira.      

 

Комментировать