No verdzības atbrīvotie latvieši grasījās atsaukt liecības

Saskaņā ar LNT programmas „Top 10” informāciju Lielbritānijā no verdzības atbrīvotie Latvijas viesstrādnieki ir vīlušies par liecinieku aizsardzības programmu un pat bija apdomājuši iespēju atsaukt savas liecības.

Atgādināsim, ka 2013. gada rudenī vairākās Visbečas un Kingslingas apkārtnes fermās (Kembridžšīras grāfiste) plašas policijas operācijas gaitā tika likvidēta piespiedu viesstrādnieku izmantošanas shēma. No tā saucamās mūsdienu verdzības tika atbrīvoti 80 Latvijas un Lietuvas migranti, tomēr līdz šim brīdim lieta nav pabeigta, jo neviens no deviņiem aizdomās turamajiem līdz šim brīdim nav notiesāts, – ziņo ruconnect.co.uk

Viens no cietušajiem – latvietis Tālis ir izstājies no liecinieku aizsardzības programmas un bija atgriezies Latvijā, tiesa, pēc tam viņš atkal atgriezās Lielbritānijā. No šīs programmas izstājās arī Kristīne, kura nolēma pārcelties uz Īriju. Tika noskaidrots, ka Lielbritānijas tiesībsargājošo orgānu darbinieki vairākus mēnešus turēja cietušos viesnīcā, kurā viņus baroja tikai ar verdošu ūdeni aplejamu zupu vai putru.

Visvairāk cieta Latvijas iedzīvotāja Linda, kura pārcieta visas grūtības, būdama stāvoklī. Viņas meita piedzima laikā, kad viņa jau dzīvoja viesnīcā. Tomēr sociālo dienestu pārstāvji izturējās pret viņu rupji, un tikai vēlāk piešķīra viņai sociālo dzīvokli. Vēl viens cietušais Mareks līdz šim brīdim nevar atrast darbu un dzīvo uz pabalsta rēķina.

Šajā galvenie aizdomās turamie ir Ivars Mežals un Juris Valujevs, kuri ir atbrīvoti no apcietinājuma un atrodas brīvībā. Neviens no viņiem savu vainu neatzīst.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju viņiem ne tikai aizliedza izbraukt no Lielbritānijas, bet arī atrasties noteiktu Kembridžšīras pilsētu teritorijā. Tomēr fakts, ka aizdomās turamie atrodas brīvībā, satrauc cietušos.

Комментировать