Kā top šokolāde? Patiesā aina nav gluži tik idilliska, kā rāda reklāmās

Vai esat interesējušies, kā audzē kakao pupiņas, kas ir jūsu iecienītās šokolādes pamatā?

Strādniekiem maksā dolāru dienā Šokolāde tiek gatavota ar mīlestību, mīlestība ir šokolādes vislielākā vērtība, šokolāde aicina uzdrīkstēties būt maigam, šokolāde ir maģija un īpaša bauda... Tā apgalvo daudzi šokolādes ražotāji. Patiesais stāsts ir ļoti tālu no idilliskām ainavām, ko maigi un glāsmaini uzbur šokolādes reklāmas.

Vispirms pavisam nedaudz par to, kā tad šokolāde nonāk līdz mums. To gatavo no kakao koka augļiem, kas dabiski aug Centrālās un Dienvidamerikas tropiskajos apgabalos. Izaudzētās pupiņas fermentē, izžāvē un pārdod uzpircējiem Eiropā un Ziemeļamerikā, kur tās grauzdē un pārstrādā tālāk. Lielākā daļa peļņas kakao vispasaules ražošanas ķēdē rodas pēc tam, kad pupiņas sasniegušas pasaules ziemeļu daļu – šokolādes ražošana ir plaukstošs uzņēmējdarbības veids, kurā Rietumu uzņēmumi gūst labu peļņu. Kamēr šie uzņēmumi sacenšas par vēl lielāku tirgus daļu un lielāku peļņu, miljoniem kakao audzētāju uzņemas izdevumus, par savu darbu saņemot arvien mazāku ienākumu daļu. Kakao audzētāji saņem apmēram sešus procentus no tās cenas, ko jūs samaksājat par šokolādes tāfelīti savā lielveikalā vai piemājas bodē, turklāt audzētāju daļa kopš 80. gadiem, kad tā bija apmēram 16%, sarūk un sarūk, tas nozīmē – kamēr mēs te baudām, nodarbojamies ar mīlestības iegūšanu šokolādes veidā, uzdrīkstamies būt maigi un tā tālāk, kakao audzētāji kļūst arvien nabadzīgāki un nabadzīgāki. Cenu nestabilitāte un pazemināšanās kopā ar pieaugošajām ražošanas izmaksām rada ekonomisko nedrošību, un miljoniem kakao lauksaimnieku grimst nabadzībā. Daudziem kakao fermeriem un strādniekiem zemeslodes dienvidos ir jāiztiek ar nedaudz vairāk kā vienu dolāru dienā, kas nepārsniedz absolūtās nabadzības slieksni. Plantācijās nodarbina bērnus

Šokolādes ražošana arī daudzviet apdraud vidi, it īpaši bioloģiski vērtīgos lietusmežus. Kakao koki dabiski aug ēnainā un mitrā lietusmežā, un ēnā audzētas kakao plantācijas savvaļas dzīvniekiem sniedz gandrīz tikpat labu patvērumu kā dabisks mežs. Lai iegūtu augstāku ražu, mūsdienās kakao audzē atklātās plantācijās, daudzviet izcērtot lietusmežus. Šādās atklātās plantācijās augi vairāk cieš no slimībām un kaitēkļiem, kurus tad apkaro, izmantojot lauksaimniecības ķimikālijas, kas tālāk nokļūst gruntsūdeņos, gaisā un gatavajā produkcijā. Tā kā lauksaimniekiem ir maza peļņa, viņi savus darbiniekus nevar nodrošināt ar pieņemamiem dzīves apstākļiem un veselības aprūpi. Vēl jo vairāk – darbinieki un lauksaimnieki bieži vien strādā kaitīgos darba apstākļos: ar pesticīdiem bez aizsargtērpa vai ar bīstamiem darbarīkiem un pārāk ilgas darba stundas. Darba apstākļi pārsvarā ir tik slikti, vēl jo vairāk, lai uzturētu cenas vēl zemākā līmenī, lauksaimnieki bieži izmanto bērnu darbaspēku. Šie bērni nemācās skolās, bet strādā veselībai un pat dzīvībai bīstamu darbu. Kakao plantācijās Ganā un Ziloņkaula Krastā vien strādā apmēram 2 miljoni bērnu, vairāk nekā 500 000 no tiem ir iesaistīti piespiedu darbā. Šis darbs kaitē bērnu fiziskajai un garīgajai veselībai, ir kaitīgs un neļauj viņiem iegūt izglītību. Bērni izmanto bīstamus darbarīkus, piemēram, mačetes, kas bieži vien rada savainojumus, viņi nes lielus smagumus, kuri izraisa muguras sāpes vai bojājumus, vai ir pakļauti pesticīdiem. Lai aizstāvētu kakao ražotāju intereses un uzlabotu kakao pupiņu audzēšanā iesaistīto darba un dzīves apstākļus, pasaulē darbojas Godīgās tirdzniecības (Fairtrade) sistēma, kas garantē godīgu samaksu zemniekiem un veicina to kopienas attīstību. Diemžēl lielie šokolādes ražošanas uzņēmumi pasaulē negribīgi iesaistās šajā kustībā, jo tas nozīmētu citādu peļņas pārdali.

Arī Latvijā šokolādes tirgus pēdējos piecus gadus ir audzis un pašlaik pārsniedz 70 miljonus EUR gadā. “Laima” kontrolē 30% šī tirgus Latvijā, bet citi lielākie zīmoli ir Karuna, Rafaello, Milka, Fazer un Pergale. Mēs kā patērētāji, ražotājiem tik ļoti vajadzīgie šokolādes baudītāji, varam šiem uzņēmumiem uzdot jautājumu – kā audzēts jūsu šokolādē izmantotais kakao? Vai tas ir ilgtspējīgi videi un veselīgi tiem, kuri to audzē? Mēs esam pietiekami liels spēks, lai prasītu uzņēmumiem šo praksi mainīt un, iepērkot šokolādes ražošanai nepieciešamo kakao sviestu, pārliecināties par cilvēktiesību un vides prasību ievērošanu tās ražošanā. Lai mūsu šokolādes baudas un prieki nav citu cilvēku nelaime un posts, pat ja viņi ir nepazīstami un dzīvo tālās valstīs.

Комментировать