Daugavpilī pēc 2 gadiem varētu uzcelt jaunu 160 miljonu dolāru vērtu rūpnīcu 1

foto rmi.org
foto rmi.org

Pēc dažiem gadiem Daugavpilī varētu uzcelt rūpnīcu, kas ražos ogļu dedzinošo biomasu, jo pilsētas domes deputāti pagājušajā nedēļā atbalstīja lēmuma projektu par zemes gabala Spaļu ielā 12 piešķiršanu galvaspilsētas firmai „HI TECH ENERGY”.

Tiek plānots, ka 123 ha tiks iznomāti firmai uz 10 gadiem (līdz 2022.gadam) un zemes gabalā tiks uzcelts ražošanas objekts. Tas tiks uzcelts starptautiskā projekta ietvaros sadarbībā ar Lietuvu un Igauniju.

Firmas valdes loceklis Māris Dirveiks pastāstīja, ka šim mērķim tika izvēlēta tieši Daugavpils, jo šeit atrodas daudzi neizmantoti zemes gabali, pastāv atbilstoša infrastruktūra un cilvēkresursi. Īsumā viņš pastāstīja par ražošanas procesu, kura gaitā izaudzētā biomasa tiks sasmalcināta, nosusināta augstā temperatūrā un tiks izveidota granulas formā. Pie reizes tiek ražota elektroenerģija, kuru tiek plānots pārdot „Latvenergo” un izmantot rūpnīcas vajadzībām. Kā arī biomasas ražošanas rezultātā iegūtā siltuma daļa nonāks gaisā, tāpēc, pēc firmas valdes locekļa vārdiem, pilsēta varēs to izmantot savām vajadzībām. Šis biodegvielas paveids ir vieglāks nekā kokogle, neuzsūc mitrumu, degot neizdala ogļskābo gāzi un to ir viegli transportēt. Turklāt granulu ražošanas process ir ekoloģiski drošs – tajā netiek izmantotas ķīmiskās vielas, augstais spiediens, temperatūra sastāda tikai 300 grādus pēc Celsija.

Tiek plānots, ka gadā jaunā rūpnīca pārstādās biomasas 160 000 tonnas. Rūpnīcā strādās 200 cilvēki un 100 cilvēki novadā audzēs nepieciešamos resursus. Viņi visi pirms darba uzsākšanas izies profesionālo apmācību kvalificēto instruktoru vadībā. Turklāt rīdzinieki plāno paplašināt ražošanu.

Uzņēmumā tiek plānots ieguldīt ne mazāk par 160 miljoniem dolāru un uzcelt Daugavpilī rūpnīcu divu gadu laikā. Pēc ekspertu aprēķiniem vienu gadu aizņems projekta realizācija, aptuveni 10 mēnešus nāksies izgatavot speciālo aprīkojumu un vēl 3 mēnešu laikā to montēt.

Šāda veida rūpnīcas no 2010.gada darbojas Nīderlandē, Spānijā un Beļģijā, taču mūsu pilsētā plāno uzcelt visjaudīgāko rūpnīcu no esošajām.


Написать комментарий

sapņojiet vien Daugavpils.