Rīgas zooloģiska dārza jaunumi

Foto: Rīgas zoodārzs
Foto: Rīgas zoodārzs

Kā zināms, galvenā loma Ziemassvētku Vecīša dāvanu maisa nogādāšanā adresātiem ir varen ragainajam ziemeļbriedim Rūdolfam. Vecīša Latvijas filiālē šos pienākumus acīmredzot veic galvenais Latvijas ziemeļbriedis, Rīgas zoodārzā dzīvojošais 8 gadus vecais meža ziemeļbriedis Lācis. Diemžēl šogad viņš savus pienākumus veikt nevarēs, jo 17. decembrī neplānoti... nometis savus 9,1 kg smagos ragus! Un kā gan tāds bezragains ciemos dosies!?

Laikam jau ziemeļzemju dzīvniekam šī gada nenormālie decembra laika apstākļi radījuši zināmu mulsumu un tas nodomājis, ka klāt jau pavasaris un ragu metamais laiks nez kāpēc nokavēts… Līdz šim vairākus gadus ziemeļbriedis Lācis no savas varenās galvas rotas šķīrās precīzi, kā pēc kalendāra – 27. vai 28. decembrī (kad dāvanas jau izvadātas…). Pērn ragu mešanas brīdi mēģināja fiksēt videonovērošanas kameras un ziemeļbriežu gaitām katrs varēja sekot internetā. 

Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad ziemeļbriežu tēvam ragi bija izauguši krietni dižāki – kopā tie svēra 9,1 kilogramu (pērn 8,72 kg). Zaudējot vareno galvas rotu, līdz šim tik cienījamais bara vadonis uzreiz pilnībā zaudēja arī pārējo bara locekļu cieņu un bijību. Šobrīd bijušajam aploka saimniekam atliek vien slapstīties krūmos un cerēt, ka trīs ragainās briedenes būs piemirsušas vismaz daļu vadoņa vasaras bardzības un rudens uzmācības. Jā, ziemeļbriežu tēviem nav paveicies, jo tikai šai briežu sugai ragi, kaut mazāki, nekā tēviem, ir arī mātēm. Viņas ragus met vasarā, pēc mazuļu piedzimšanas. 

Rīgas zoodārza ziemeļbriežu dzīve parasti ir apskaužami organizēta. Līdz šim precīzi pēc kalendāra notikusi ne tikai tēviņa ragu mešana, bet arī dzemdības. Visas trīs briedenes jau vairākus gadus mazuļus pasaulē laiž 15. – 17. maijā! 

Rīgas zoodārzā dzīvo augumā prāvie meža ziemeļbrieži. Šī ir viena no retākajām, skaita ziņā nelielākajām un apdraudētākajām ziemeļbriežu pasugām, kas savvaļā mīt tundrā un skrajos, purvainos skujkoku mežos. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā un Karēlijā un šīs pasugas vairošana nebrīvē tiek rūpīgi kontrolēta un dati par nebrīves populāciju reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā (ESB-European Studbook), kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Ziemas Naktis zoodārzā – laba dāvana Ziemassvētkos

Negaidot Ziemassvētku vecīša un brieža Rūdolfa palīdzību, Rīgas zoodārzs savas dāvanas jau glīti iesaiņojis un ik dienu gaida to saņēmējus. 

Jau trešo gadu no 15. decembra līdz 29. janvārim zoodārzā norit Ziemas naktis. Tas nozīmē, ka uzturēties zoodārzā, vērojot dzīvnieku nakts dzīvi, apmeklētāji var līdz pat plkst. 21.00. Piedevām no plkst. 16.00 – 19.00 visiem apmeklētājiem ir viena ieejas biļetes cena – tikai 1 lats! 

Klifa Granta fizkultūras stunda

Protams, jauka dāvana apmeklētājiem ir arī iespēja vērot nepilnus 4 mēnešus vecā tīģerēna Klifa Granta rotaļas un draiskulības lielajā tīģeru aplokā ik dienu no 13.00 – 14.00. Ja neticat, ka tīģerēns jūs gaida ciemos, ielūkojieties Lattelecom Jaunumu sadaļā vai Rīgas Zoodārza mājaslapā, kur viņa ikdienas gaitām var sekot interneta tiešraidē. Tur izvietotas 4 kameras gan lielajā pastaigu laukumā, gan arī mazajā pastaigu laukumā, kuru zoodārza apmeklētāji redzēt nevar.
 


Написать комментарий