Godmanim liegts apmeklēt Baltkrieviju

foto bnn.lv
foto bnn.lv

Ekspremjers, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis vēlējies marta sākumā apmeklēt Baltkrieviju, bet viņam tas liegts.

Piektdienas rītā intervijā telekompānijas LNT raidījumam 900 sekundes politiķis pastāstīja, ka vēlējies 1.martā doties uz Baltkrieviju, lai tiktos ne tikai ar opozīcijas pārstāvjiem, bet arī valdošo varu. Tomēr nav izdevies saņemt vīzu.

Godmanis pauda viedokli, ka nebūtu pareizi vērsties ar plašām sankcijām pret visu Baltkrievijas tautu, jo tas noskaņotu šos cilvēkus pret Eiropas Savienību (ES).

Nepieņemams ir priekšlikums liegt šai valstij organizēt pasaules hokeja čempionātu. Kā skaidroja Eiropas Parlamenta deputāts, tā ir viena no iespējām Baltkrievijas cilvēkiem tikties ar citu valstu pārstāvjiem un uzzināt par dzīvi ārpus valsts.

Pēc Godmaņa domām, iecere vērsties tikai pret tiem vairāk nekā 200 cilvēkiem, kuri piedalījās represijās pret opozīciju, ir pareiza un plānotie pasākumi – šīm personām nepatīkami.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZRP) piektdien Briselē piedalīsies ES Ārlietu padomes sanāksmē, kurā paredzēta ministru diskusija par aktuālo situāciju Baltkrievijā.

Ņemot vērā cilvēktiesību Baltkrievijā tālāku pasliktināšanos, Ārlietu padomē ministri apspriedīs papildu ierobežojošo pasākumu piemērošanu pret Baltkrievijas režīmu.

Ārlietu ministrija uzsver, ka diemžēl Baltkrievijas varas iestādes turpina veikt represijas pret opozīciju, ir izpildīti nāvessodi notiesātajiem, notikusi vēršanas pret ES un Polijas vēstniekiem Baltkrievijā, kā dēļ visi ES valstu vēstnieki ir bijuši spiesti atstāt valsti uz konsultācijām. Šādā situācijā Eiropas Savienībai, kura balstās uz kopīgām vērtībām, likuma varu un cieņu pret cilvēktiesībām, ir spiesta reaģēt, piemērojot mērķtiecīgus papildus ierobežojošus pasākumus pret Baltkrieviju.

Rinkēvičs sarunās iestāšoties, lai šie ierobežojošie pasākumi, nodrošinot ES politikas mērķu izpildi, vienlaikus būtu arī samērīgi ar Latvijas nacionālajām interesēm attiecībās ar kaimiņvalsti Baltkrieviju.

ES Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī, un to vada Augstā pārstāve Ketrina Eštone.

LETA jau ziņoja, ka iespējamo ES sankciju gadījumā pret Baltkrieviju Latvija būtiski neiebildīs un pievienosies kopējam ES viedoklim, iepriekš žurnālistiem atzina Latvijas valdības pārstāvji.

Amatpersonas neizslēdza, ka Latvijai būs jārēķinās ar zināmiem ierobežojumiem un sankcijām pret Baltkrieviju no ES puses, kas var ietekmēt arī uzņēmējdarbību.


Написать комментарий