Daugavpils būs tuvāk mūsu austrumu kaimiņiem, pateicoties pārejai uz vasaras laiku

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Jau šo svētdien, 25. martā, Daugavpils iedzīvotāji pamodīsies par stundu agrāk. Tas saistīts ar to, ka no sestdienas uz svētdienu Latvija, kā arī vēl 70 pasaules valstis, pāriet uz vasaras laiku. Dzīvot pa vecam paliks mūsu tuvākie kaimiņi: Krievija, Baltkrievija un Ukraina, tā kā viņu valdības pagāja pretī strādājošo vēlmēm, un cilvēciski atcēla pulksteņa pārgriešanu divreiz gadā.

Saskaņā ar LR Ministru Kabineta noteikumiem, pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ, Latvijas teritorijā notiek marta pēdējā svētdienā, kad pulksteņa rādītājs tiek pagriezts stundu uz priekšu, un oktobra pēdējā svētdienā – stundu atpakaļ. 

Latvijā pirmo reizi uz vasaras laiku pārgāja 1981. gadā, bet vispār gadu sadalīt uz vasaras un ziemas periodu sāka jau pirms 100 gadiem, ar mērķi pagarināt diennakts gaišo daļu. Tiek uzskatīts, ka lielākais pluss no visas šīs jezgas – enerģētikas ekonomija: vasarā uz pulksteņa rēķina diena pagarinās, tāpēc ilgāk nevajag slēgt gaismu, bet ziemā diena pienāk ātrāk un gaismu var ieslēgt vēlāk. 

Zinātniskie pētījumi rāda, ka pāreja uz vasaras laiku samazina ceļu satiksmes negadījumus un izdarītos noziegumus, tāpēc ka no saules siltuma nepietiekamības cilvēki ieslīgst depresijā un papildus stunda ar sauli ir ļoti veselīga. Pie tam saulesgaisma sintezē D vitamīnu, kas uzlabo cilvēka ādu. 

Bet ne visai labestīgu iespaidu pulksteņrādītāja griešana atstāj uz cilvēka un dzīvnieka bioloģisko ritmu, meteo jūtīgu cilvēku un pacientu ar sirds un asinsrites slimībām veselības stāvoklis pasliktinās. Kā arī, lai pierastu pie jaunā ritma daudziem cilvēkiem ir vajadzīgs laiks. 

Bet pārejai uz vasaras laiku ir arī savi plusi: mēs būsim tuvāk mūsu austrumu kaimiņiem, jo laika atšķirība starp Maskavu, Kijevu un Minsku būs tikai viena stunda.

Pārgriezt atpakaļ pulksteņrādītājus uz ziemas laiku, nāksies 4:00 no rīta 28. oktobrī.
 


Написать комментарий