Turpinās ūdenssaimniecības attīstība

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Rēzeknes iedzīvotāji jau pagājušā gada vasarā būs ievērojuši, ka gan vairākās centrālajās, gan arī mazākās ielās tiek būvētas ūdensapgādes un kanalizācijas caurules. Tas nozīmē, ka ir uzsākta SIA „Rēzeknes ūdens” īstenotā ūdenssaimniecības attīstības projekta otrā kārta.

Par jau padarīto un par šī gada plāniem stāsta SIA „Rēzeknes ūdens” valdes loceklis Gunāru Spradzenko.

Jā, šī ir uzņēmuma „Rēzeknes ūdens” 2008. gadā pabeigtā projekta „Ūdenssaimniecības un kanalizācijas attīstība Rēzeknē” otrā kārta jeb projekta turpinājums. Toreiz tika uzbūvēts jauns dzeramā ūdens sagatavošanas komplekss un jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, četras jaunas artēziskās akas un vairāk nekā 15 km maģistrālo cauruļvadu, kas apvieno kopējā tīklā četras agrākās pilsētas ūdensapgādes sistēmas – Ziemeļu, Centra, Dienvidu un Vipingas. Otrajā kārtā galvenie apakšprojekti ir „Dzeramā ūdens un kanalizācijas tīklu paplašināšana un Dzeramā ūdens un kanalizācijas sistēmu tīklu rekonstrukcija”.

SIA „Rēzeknes ūdens” projekts „Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Rēzeknē Nr.3DP/3.5.1.1.0/10/IPIA/VIDM/002” ir sadalīts trīs būvdarbu kārtās, lai paredzētos darbus varētu veikt efektīvāk un arī pamatojoties uz paralēli notiekošajiem citiem pilsētsaimniecības attīstības projektiem.

Kopējā projekta summa ir 4, 380 miljoni latu (ar PVN), no kuriem 85 % sedz Eiropas Savienības Kohēzijas fonds. Konkursa kārtībā par ģenerāluzņēmēju izvēlēta „Per Aarsleff” A/S, bet būvniecības darbu uzraudzību veic personu apvienība „SIA Akorda un SIA L4”. Plānotais projekta ilgums ir līdz 2013. gada rudenim. Būvdarbu līgums noslēgts 2011. gada 4. aprīlī.

Kādus darbus paredzēts veikt projekta realizācijas laikā?

Projekta realizācijas laikā rekonstruēs vairāk kā 4 km pilsētas maģistrālo ūdensapgādes tīklu un gandrīz 8 km kanalizācijas tīklu, savukārt tīklu paplašināšanas ietvaros uzbūvēs 12,4 km ūdensvada tīkla un 12,5 km kanalizācijas tīklu, kā arī veiks 5 jaunu kanalizācijas sūkņu staciju būvniecību. Jaunu ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvniecība notiks galvenokārt pilsētas Dienvidu un Vipingas rajonos, kur ir privātmāju apbūve. Tiek plānots, ka pēc projekta realizācijas vēl apmēram 3 000 pilsētas iedzīvotājiem būs iespējams izmantot centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus.

Kādi darbi ir paveikti pagājušā gada laikā un kas paredzēts šogad?

Reāli būvdarbi sākās 2011. gada vasaras vidū, jo kopš līguma noslēgšanas aprīļa beigās vairāki mēneši pagāja nepieciešamās projektēšanas un būvatļauju dokumentācijas sagatavošanā.

Projekta pirmajā kārtā veikti būvdarbi galvenokārt Atbrīvošanas alejā un Zilupes ielā, jo tur vajadzēja strādāt paralēli ar citiem pilsētsaimniecības attīstības projektiem. Ūdensvada rekonstrukcija Atbrīvošanas alejā ir praktiski pabeigta, daļēji jau veikta arī maģistrālā ūdensvada un kanalizācijas tīkla un pieslēgumu izbūve Zilupes ielas posmos. Miera ielā pabeigta ūdensvada un kanalizācijas tīkla izbūve. Maskavas, N. Rancāna, Akmeņu, Brīvības, P. Brieža, B. Skrindu, kā arī Festivāla parkā gar Rēzeknes upi rekonstruēti 2 170 m pašteces kanalizācijas cauruļu. Visā Stadiona ielas garumā ir veikta ūdensvada un kanalizācijas tīkla izbūve, bet N. Rancāna ielā posmā no Zilupes līdz Trasuna ielai izbūvēti 240 m ūdensvada. Līdz 2011. gada beigām ir veikti apmēram 80 % no plānotās ūdensvada un kanalizācijas tīkla rekonstrukcijas.

Pašlaik turpinās tehniskās dokumentācijas gatavošana projekta otrajam posmam, lai turpinātu gan esošo maģistrālo tīklu rekonstrukciju, gan arī tīklu paplašināšanu. Pabeigsim darbus Zilupes, N. Rancāna ielās, sāksim arī Trasuna un Vidus ielās, precīzs būvdarbu grafiks pa ielām un to izbūves posmiem tiks iesniegts un apstiprināts šī gada aprīļa mēnesī.

Ko no projekta realizācijas iegūs pilsētas iedzīvotāji?

Realizējot šo projektu praktiski visai pilsētai (kopējai sistēmai kopumā tiks pieslēgti ap 95 % pilsētas iedzīvotāju) būs nodrošināti kvalitatīvi ūdenssaimniecības pakalpojumi, samazināsies vides piesārņojums un sekmēta ūdens resursu racionāla izmantošana.

Vēlos atgādināt, ka tiek veikta arī ūdensvada un kanalizācijas pieslēgumu atzaru izbūve no maģistrālēm līdz ielas sarkanajai līnijai ar privātmājām. Savukārt pašiem iedzīvotājiem, saņemot SIA „Rēzeknes ūdens” tehniskajā daļā tehniskos noteikumus ar pieslēguma shēmu, jāparūpējas par pieslēgšanos ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, izbūvējot to tikai pa savu teritoriju. Iedzīvotāji savas dzīvojamās mājas ūdensvada un kanalizācijas tīkliem var pieslēgt atkarībā no projekta gaitas, jo ir ielas, kurās strādāsim tikai nākamajā gadā. Turklāt vēl ir jāuzbūvē arī piecas kanalizācijas sūkņu stacijas.

Kādu pieredzi gūst uzņēmums „Rēzeknes ūdens”?

Projekta realizācijas rezultātā ieguvējs būs arī uzņēmums SIA „Rēzeknes ūdens”. Nomainīti ūdensvada un kanalizācijas maģistrālie tīkli ļaus izvairīties no cauruļu pārrāvumiem, turklāt daudzās vietās kanalizācijas tīklos sūcās gruntsūdeņi un radīja lieku slodzi kanalizācijas pārsūknēšanas stacijām.

Protams, ka ir arī tādas tehnoloģijas, kuras Latvijā vēl neizmanto. Tāpēc esam piesaistījuši arī kaimiņu valstu speciālistus, no kuriem paši arī mācāmies. Cauruļvadu izpēti ar speciali aprīkotu robotu veic lietuviešu uzņēmums UAB „Rosma ir Ko”. Tas mums ļauj uzzināt cauruļu stāvokli un uzvēlēties pareizo tehnoloģiju. Samērā bieži izmantojam pilnīgi jaunu dāņu tehnoloģiju, kas ļauj caurules atjaunot no iekšpuses – ievelkot speciālu „zeķi”, neizmantojot tā saukto atklātās tranšejas metodi. Rezultātā iegūstam hermētiski noslēgtu cauruli bez rakšanas (pērn Festivāla parkā gar upi atjaunojām ap 800 m kanalizācijas caurules bez rakšanas).

Gribētos atzīmēt, ka darbos esam iesaistījuši arī vietējos uzņēmumus – tīklu būvniecību veic SIAASKO S”, topogrāfiskos un ielu mērījumus firma „B&B struktūra”.


Написать комментарий