Par palīdzības fondu ārzemēs cietušajiem latviešiem vēl strīdas

foto baltic-ireland.ie
foto baltic-ireland.ie

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) neatkāpjas no ieceres jau šogad izveidot Materiālās palīdzības fondu. Diskusijas, kā ierasts, varētu sākties par naudu, jo fonda darbības uzsākšanai ĀM vēlas saņemt nepilnus 40 000 latu šogad un katru turpmāko gadu – apmēram 70 000 latu. 

Jautājuma izskatīšana valdībā ir atlikta uz nedēļu.

ĀM vēlas panākt, lai fonds sāktu darboties jau no 1. jūnija, kad iestāsies aktīvāka tūrisma sezona. Materiālās palīdzības fonda palīdzība aizdevuma formā pienāktos tiem Latvijas iedzīvotājiem vai pilsoņiem, kuri ārvalstīs nokļuvuši ārkārtas situācijā. Jau iepriekš ministrijas amatpersonas uzsvēra, ka katrs gadījums tiks izvērtēts un ārkārtas finansiālo palīdzību sniegs tikai tad, ja nebūs citu iespēju, kā cilvēkam palīdzēt atgriezties Latvijā. ĀM aplēsusi, ka ik gadu palīdzību varētu lūgt 250 cilvēki. Piemēram, 2011. gadā Latvijas pārstāvniecības bija palīdzējušas gandrīz 300 cilvēkiem, kas ārvalstīs bija palikuši bez naudas, drēbēm un iztikas līdzekļiem. Tomēr ĀM rīcībā nav papildu līdzekļu, lai varētu piešķirt materiālo palīdzību, un ir bijuši gadījumi, kad konsulārie darbinieki izlīdz arī no sava maka. Lielākoties vēstniecības un konsulāti ir tikai starpnieki, lai organizētu palīdzības saņemšanu, bet līdzekļus gādā vai nu radi, draugi, paziņas, vai tie tiek meklēti citādā veidā, bet ne no valsts budžeta.

Gada sākumā ĀM vēl nevarēja pateikt par līdzekļu piešķiršanu šim mērķim, jo ministrijas budžetā tādi netika paredzēti, jo fonda iecere vēl nebija akceptēta. Tagad ĀM ierosinājusi, ka fondam nepieciešamos 39 966 latus tai varētu piešķirt no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Līdz gada beigām apmēram 15 000 no šīs summas būtu jāatvēlē administratīvo funkciju veikšanai, un Finanšu ministrija uzskata, ka šie līdzekļi jāatrod ĀM budžetā. Lai varētu nodrošināt fonda darbību, ĀM vēlas ieveidot divas štata vietas, kuru darbinieku kopējais atalgojums gadā būtu apmēram 23 000 latu. ĀM ir vairākkārt norādījusi, ka tās budžets ir samazināts un darbinieku kapacitāte – nepietiekama. Tāpēc papildu pienākumu veikšanai ir jāizveido jaunas štata vietas, lai viens no darbiniekiem koordinētu palīdzību, meklētu piederīgos, izstrādātu rīcības plānu un gatavotu atbilstošāku maršrutu, kā ārkārtas situācijā nonākušajam atgriezties Latvijā. Otrs darbinieks veiktu materiālās palīdzības līdzekļu plānošanu, uzskaiti un atmaksas kontroli.

Nedēļas laikā abām ministrijām vajadzēs atrast kompromisu, lai jautājumu varētu izskatīt atkal. Vakar ĀM izvairījās atbildēt, vai un kur pašreizējā budžeta ietvaros varētu atrast papildu līdzekļus.

Paredzēts, ka fonds vienam cilvēkam izsniegtu ne vairāk par 2000 latu lielu aizņēmumu, ko nāktos atdot, vēlākais, pusgada laikā. Visbiežāk Latvijas valstspiederīgajiem ir bijusi nepieciešama palīdzība biļetes iegādei. Maksimālā summa, kādu no fonda līdzekļiem piešķirtu transporta biļetei, ir 1250 lati, maksai par viesnīcu – 50 latu dienā, medicīnas pakalpojumiem – līdz 2000 latiem, pārtikai un citām pirmās nepieciešamības precēm – 10 latus dienā.

ĀM sola, ka naudas pieprasījums tiks izvērtēts un pirmām kārtām konsulārā amatpersona centīsies sazināties ar palīdzības meklētāja radiniekiem, draugiem, darba devējiem, kas varētu vai būtu gatavi sniegt finansiālu palīdzību. Atsevišķos gadījumos nauda tiks izsniegta uz rokas, bet lielākoties fonda līdzekļi līdz ārkārtas situācijā iekļuvušajam nenonāks, jo norēķini tiks veikti par konkrētu pakalpojumu.
 


Написать комментарий