Nav skaidrs, kāpēc ūdens dzeršana uzlabo rezultātus, skaidro psihologi, bet speciālisti pieļauj, ka pietiekami uzņemts ūdens daudzums labvēlīgi iedarbojas uz smadzeņu darbību un līdzi paņemta dzēriena pudele liek justies mierīgākam.

Pētījumā novēroti simtiem augstskolu pirmā un otrā kursa studentu, kā arī tos, kas vēl tikai stājas augstskolās, fiksējot vai un kādus dzērienus tie ņem līdzi eksāmena telpā. Pētījumā noskaidrots, ka tiem, kas ņēmuši līdzi dzērienus, bijusi vidēji par pieciem procentiem labāka atzīme.

Noskaidrots, ka lielāks pozitīvais efekts bija vērojams tieši pirmsstudiju un pirmo kursu studentiem, sasniedzot 10% uzlabojumu, kamēr otro kursu studentiem rezultātu uzlabojums nebija vērā ņemams.

Jaunākie studenti eksāmena laikā varētu būt vairāk satraukti, bet ūdens, iespējams, labvēlīgi iedarbojas uz satraukumu pateicoties pārliecībai par tā pozitīvo iedarbību uz organismu, rezultātu mēģina izskaidrot Marks Gardners – viens no pētniekiem.

“Vai varētu būt, ka jaunākie studenti neēd tik veselīgi, iespējams iepriekšējā naktī ilgi bijuši ārpus mājām un tiem nepieciešams vairāk ūdens, lai apturētu organisma dehidratēšanu,” skaidro Gardners.

Pētījums ticis prezentēts trešdien Britu Psiholoģijas biedrības ikgadējā konferencē.