Pārvietojamā izstāde Daugavpilī stāsta, kāpēc latvieši emigrēja uz ārzemēm

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Latgales centrālajā bibliotēkā tika atklāta pārvietojamā izstāde „Zemes, patiesības un gaismas dēļ” no lielā cikla „Latvieši pasaule”, kuru organizē Latvijas nacionālā bibliotēka (LNB) Bibliotēku dienu ietvaros. Atklāšanas ceremonijā piedalījās LNB direktors Andris Vilks, brazīliešu latviešu draugu biedrības locekle Brigita Tamuža un Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas pārstāve Lilija Līmane.

Andris Vilks pastāstīja, ka pārvietojamā ekspozīcija tika radīta ar merķi iepazīstināt Daugavpils iedzīvotājus ar pašlaik aktuālu migrācijas tēmu. Izrādījās, ka Latvijas iedzīvotāji labākas dzīves meklējumos devās uz rietumiem un austrumiem jau XIX.gs beigās. Diemžēl, laimes meklējumi nevienmēr beidzās labi. Sākumā latvieši devās ne tik tālu, pārsvarā austrumu virzienā. Daudzi Latvijas pārstāvji iekārtojās uz dzīvi Kauņā, Vitebskā, Mogiļevā, Ufā, Novgorodā, Sanktpēterburgā, Tomskā. No 1897.gada Krievijas impērijas teritorijā dzīvoja vairāk kā 112 000 latviešu. Apmeklētāju uzmanībai ir piedāvāti 23 stendi ar vēsturiskajiem materiāliem, fotogrāfijām, dokumentiem no personīgajiem arhīviem. 

Brigita Tamuža vairāk kā 10 gadus vāc informāciju par latviešu migrāciju uz tālo Brazīliju un sev par pārsteigumu ir konstatējusi, ka latviešu skaits Brazīlijā ir iespaidīgs – vairā kā 10 000 cilvēku. Viņi dzīvo siltajā zemē, kur ir daudz savvaļas mērkaķu un donu Pedro, jau no XIX.gs. beigām, taču ir saglabājuši savu identitāti un valodu, un līdz šīm laikam runā latviski ar latgaļu akcentu. 

Lai iegūtu nepieciešamo informāciju, Tamužas kundze jau 4 reizes ir bijusi tālajā Brazīlijā, tai skaitā apmeklējusi slavenu koloniju Vārpa, kurai šogad ir 90 gadu jubileja.
Uz doto brīdi Brazīliešu latviešu muzejā atodas apmēram 1 000 reto fotogrāfiju – iepriekšējo gadsimteņu vēsturiskās liecības. „Diemžēl, pagaidām mēs varam rīkot pārsvarā virtuālas izstādes, jo mūsu rīcībā nav telpu, mums ir tikai fotogrāfiju, vēstuļu un citu dokumentu glabātuve. Ceram, ka tuvākajā laikā mūsu muzejs tiks atklāts Liepājā. Tikmēr mēs gatavojam jaunu izstādi par kolonijas Vārpa iemītniekiem, kas tiks atklāta novembrī Latvijas universitātē, pēc tam dosies uz Ventspili”, - pastāstīja Brigita Tamuža. 

Izstāde tiešām ir ļoti interesanta, tajā ir daudz fotogrāfiju un vēstuļu no latviešu emigrantu personīgajiem arhīviem, kā arī nelieli stāsti par dažādu ģimeņu dzīvi svešumā. Visi interesenti līdz 21.maijam var apmeklēt izstādi Latgales centrālās bibilotēkas abonentu zālē.
 



Написать комментарий