Darba grupa: Sešos gados ir pāragri uzsākt skolas gaitas

foto diena.lv
foto diena.lv

Sešgadnieku apmācība nevar atdalīt no piecgadniekiem un šajā vecumā nevar būt runa par iešanu skolā. Šādu rekomendāciju par pirmsskolas izglītības reformām sniedza viena no Izglītības ministra izveidotajām darba grupām, vēsta Latvijas Radio.

Pirms gada tika tērēti ievērojami līdzekļi jaunās sešgadnieku programmas izmēģināšanai un mācību materiālu izdošanai. Pašlaik šo metodiku mācību iestādes izmanto brīvprātīgi. Lai arī metodika tapusi, vēl joprojām nav bijusi politiska izšķiršanās, vai tas ir jādara bērnudārza vai jau skolas programmas ietvaros.

Aizvadītajā mācību gadā 20 Latvijas mācību iestādes izmēģināja jauno programmu sešgadniekiem. Kā uzskata programmas autori - daudz mūsdienīgāku ar interaktīviem paņēmieniem, kas bērniem labāk iemāca pirmās prasmes lasīt, rakstīt, rēķināt.

Engurniece Baibas Dorne ir viena no tām mammām, kuras bērns pirms gada izmēģināja jauno programmu. Nu viņš iet pirmajā klasē un kā secina Baiba - būtiskas atšķirības viņu sagatavotībā no citiem klasesbiedriem neesot.

Baiba kopā ar vēl 200 vecākiem uzskata, ka izmēģinātā programma nav sevi attaisnojusi. Ir uzrakstīta vēstule ministrijai, savu viedokli vecāki skaidro arī tiekoties ar politiķiem. Tikmēr Ineta Upeniece no Izglītības satura centra stāsta par veiktajiem uzlabojumiem saturā, pedagogu sagatavošanā un darba materiālos, lai pēc jaunās programmas varētu sākt strādāt visi. Pirms tam gan vajadzīgs politiskais lēmums.

Gaidot politiķu lēmumu, izstrādāto sešgadnieku programmu un mācību materiālus skolas un bērnudārzi var izmanto pēc saviem ieskatiem. Cik tādu ir - ministrijai nav precīzu datu. Par pirmsskolas izglītību sprieda arī viena no izglītības reformu darba grupām. Grupas vadītāja Daina Kājiņa, kas pārstāv pirmsskolas privātās iestādes stāsta, ka darba grupas viens no secinājumiem attiecībā uz sešgadniekiem bija - arī turpmāk viņiem jāpaliek bērnudārzā.

Maijā par sešgadniekiem runās arī pirmajā Latvijas Vecāku forumā. Tajā visdažādāko vecāku organizāciju pārstāvji spriedīs vai un kā uzlabojama pirmsskolas izglītība. Rīkotāji cer, ka forums vainagosies ar konkrētiem vecāku priekšlikumiem Saeimai, valdībai un Izglītības ministrijai.


Написать комментарий