Šovasar Daugavpils var konkurēt ar ziedošākajām Latvijas pilsētām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Ja tiks īstenots viss Daugavpils Būvniecības departamenta iecerētais, šovasar mūsu pilsēta varēs cienīgi konkurēt ar citām Latvijas pilsētām, kas katru gadu atšķiras ar savu košu un oriģinālu ārējo izskatu.

Būvniecības departamenta vadītāja Svetlana Krjukova pastāstīja, ka šogad departamenta darbinieki ļoti rūpīgi izstādāja pilsētas apzaļumošanas koncepciju, viss ir izplānots un izvēlei tiek piedāvāti daži pilsētas labiekārtošanas varianti. Kā arī šogad sāks izmantot jaunas tehnoloģijas, kas ļaus ietaupīt. 

Pamatdobes, kas tiks noformētas pavisam savādāk, paliks pie teātra. Tiek izlemts jautājums ar terasēm Malu ielā, kur ik gadu tika iestādīti viengadīgi augi un tas izmaksāja 1 160 latus, taču puķu dobes pārsvarā priecēja tikai kaimiņmāju augšējo stāvu iedzīvotājus. Tagad par šo summu tiek piedāvāts izveidot kompozīciju no daudzgadīgajiem augiem un izbeigt ikgadējo nepārdomāto naudas tērēšanu.

Skulptūru parkā tiks iestādīti viengadīgi augi, lai puķu dobe būtu krāsaina un efektīga. Kā akcentus izmantos stiebrzāli, kas nav dārga, ir skaista, tai nav nepieciešama rūpīga kopšana un ārzemēs pašlaik tā ir modē.

Savādāk, ļoti efektīgi tiks noformētas puķu dobes pie cietokšna un iebraucot pilsētā no Rēzeknes puses. Interesantas būs puķu dobes Kandavas un Vienības ielu krustojumā, kur tiek piedāvāts ierīkot 1,20 metru lielu konstrukciju (viss ir saskaņots ar Latvijas valsts ceļi). Grīvā, pie Raiņa skolas, tiek plānots izveidot lietussargus ar augiem. Bet centrālajā laukumā tiks izveidots puķu ģerbonis, kura konstrukcija tiks izveidota pa daļām un to būs iespējams pārvietot.

Savādāk tiks noformēta arī galvenā gājēju iela – Rīgas iela. Pilsētniekiem jau ir nedaudz apnīkušas puķu piramīdas, kas kalpo jau apmēram 10 gadus. Tagad tās tiks izvietotas dažādos mikrorajonos, bet centrālā iela tiks izrotāta divos līmeņos – apgaismojuma balstu apzaļumošana un puķu dobju pie kokiem apzaļumošana, kur starp citu pirmo reizi pēdējo gadu laikā tik agri tika iestādītas puķes.

Kas attiecas uz apgaismojuma balstu apzaļumošanu, tad būs jāizvēlas no dažiem puķu noformējuma variantiem. Taču ir zināms, ka tiks izmantoti Latvijā ražoti īpašie puķu podi, lai augi augtu pilnā spēkā, nevis izdzīvotu, kā puķu podos, kas tika izmantoti agrāk gar Daugavu.

Kā arī pilsētā parādīsies dekoratīvās augļu kultūras, kas skaisti ziedēs, bet nenesīs augļus. Rudenī zālājos tiks iestādītas sniegpulkstenītes, kas ļaus mūsu pilsētai ziedēt jau martā. Šogad, apzaļumojot, ar puķu dobēm strādās apļveida kustībā, kad var labi realizēt variantus ar akcentiem. Kā arī tiek plānots, ka starp akcentiem dažās puķu dobēs būs arī dārza kannas – daudzgadīgie augi, kuru 60.gados Daugavpilī bija ļoti daudz.

Sakarā ar to, ka tiek piedāvāti daudzi apzaļumošanas varianti, bet laika ir maz, noformējuma variantus izvēlēsies domes darbinieki. Nākamgad, savlaicīgi (oktobrī) izstrādājot dažādus risinājums, būs iespējams apspriest tos publiski.
 



Написать комментарий