Par profesionālajiem grādiem interese nemazinās

foto ievf.rtu.lv
foto ievf.rtu.lv

Joprojām daudzi interesējas par augstskolas diplomu, kas saņemti līdz 2000. gada 26. decembrim, pielīdzināšanu pašreizējai profesionālo grādu un kvalifikācijas sistēmai. 

Akadēmiskās informācijas centrs (AIC), kas divu mēnešu laikā izvērtēšanai saņēmis jau 7000 iesniegumus, atzinumus gan sola izsniegt ne agrāk kā četru mēnešu laikā.

Kopš 28. februāra, kad stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi par augstākās izglītības pielīdzināšanu, sabiedrības interese bijusi noturīgi liela, un to apliecina AIC apmeklētāju skaits. «AIC izsniedzis jau apmēram 500 atzinumus, un neviens no tiem nav bijis negatīvs. Tas nozīmē, ka cilvēki pie mums ierodas labi informēti,» teic AIC eksperte Solvita Siliņa, piebilstot, ka lielākoties uz AIC nāk padomju laika Latvijas augstskolas absolvējušie.

Izvērtējot iesniegumus pēc profesiju viedokļa, visvairāk to saņemts no pedagoģisko mācību iestāžu beidzējiem. AIC eksperte S. Siliņa pieļauj, ka tas esot tāpēc, ka, akreditējot skolu, visi dati apkopoti, arī tas, cik pedagogi ir bakalauri un cik maģistri. Maģistra grādi skolai dodot papildu plusus. Tāpat daudziem skolotājiem šķiet, ka kvalifikācijas noteikšana noderēs, nosakot jaunās algas.

S. Siliņa atzīst – par Latvijā (arī padomju laikos) iegūto izglītību centram ir viss skaidrs, bet neskaidrības joprojām ir par citās PSRS republikās saņemtajiem diplomiem. Par tiem vēl diskutē, tāpēc konkrētas atbildes AIC vēl nav.

«Rūpīgi pārbaudām visus pievienotos dokumentus un neskaidrību gadījumos salīdzinām iesniegto ziņu atbilstību. Atzinumus izsniedzam personīgi katram, līdz ar to neskaidrības iespējams noskaidrot pie centra speciālistiem,» saka S. Siliņa, norādot, ka tikai retos gadījumos atzinumus sūta pa pastu. Viņa atgādina, ka centrs jaunus diplomus neizsniegs, jo tā ir tikai kvalifikācijas un grādu pielīdzināšana. Līdz šim sūdzības par izsniegtajiem vērtējumiem neesot saņemtas.

AIC eksperte uzsver: MK noteikumos sākotnēji bija paredzēts, ka atbilde būs pēc mēneša, bet tagad sakarā ar lielo iesniegumu skaitu termiņš pagarināts līdz četriem mēnešiem. Problēmas radot tas, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) finansiāli jautājumu joprojām nav sakārtojusi, arī papildu darbinieki nav piešķirti.

IZM gan nesaskata nepieciešamību palielināt centra darbinieku skaitu, to pamatojot ar apsvērumu, ka aktivitāte pakāpeniski mazināsies. Tagad tas ir ažiotāžas vilnis, ņemot vērā, ka nav noteikts termiņš. Pēc IZM rīcībā esošajiem datiem, iesniegumu skaits esot mazinājies. Arī finanses un citas problēmas drīzumā sakārtos, radusies neliela aizķeršanās. «Pašlaik risina jautājumu par labāko finansēšanas veidu,» uzsver IZM pārstāve Dace Jansone.


Написать комментарий