Mali pagaidu prezidentu piekauj protestētāji

foto imagejuicy.com
foto imagejuicy.com

Mali pagaidu prezidentam Dionkundam Traorem pirmdien uzbrukuši protestētāji un viņš ar galvas traumu nogādāts slimnīcā, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz amatpersonu ziņoto.

Protestētāji bijuši saniknoti par Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) un Mali pučistu panākto vienošanos, ka Traore prezidenta amatā paliks uz gadu, lai gan viņa mandātam pēc sākotnējās vienošanā bija jābeidzas pirmdien.

Demonstranti ielauzušies iekšā Traores rezidencē, piekaujot prezidentu un saplēšot viņa drēbes. 70 gadus vecais prezidents guvis galvas traumas un bezsamaņā nogādāts slimnīcā, bet vēlāk no tās izlaists, aģentūrai "Reuters" pavēstīja armijas pārstāvis.

Nemieru laikā prezidenta apsardze šāvusi uz protestētājiem, trīs no tiem nogalināti un vairāki ievainoti, pavēstīja amatpersonas.

Mali sabiedrībā apvērsumam ir nozīmīgs atbalsts un cilvēkiem nepatīk, ka gāztās politiskās klases pārstāvjiem atļauj palikt pie varas, skaidro vietējais žurnālists Martins Vogls.

Jau vēstīts, ka 22.martā grupa militārpersonu apvērsumā gāza Mali prezidentu Amadu Tumani Turē, apsūdzot viņu nespējā tikt galā ar tuaregu dumpi valsts ziemeļos. Tomēr 6.martā tuaregi pasludināja neatkarīgu valsti Azavadu Mali ziemeļos, un tās pašas dienas vakarā hunta piekrita atkāpties no varas apmaiņā pret to, ka Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena ( ECOWAS ) atceļ sankcijas, kas tika noteiktas pret Mali pēc militārā apvērsuma. 12.aprīlī Mali parlamenta priekšsēdētājs Dionkunda Traore deva prezidenta zvērestu, kļūstot par pagaidu prezidentu saskaņā ar vienošanos, kas paredz huntas atkāpšanos no varas. Ir izveidota arī pagaidu valdība, kuroas galvenos amatus gan ieņem militārpersonas.


Написать комментарий