Somijas prezidents pauž atbalstu Latvijas pievienošanās procesam eirozonai

foto yle.fi
foto yle.fi

Valsts prezidents Andris Bērziņš darba vizītē ASV divpusējā sarunā tikās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisto, kurš pauda atbalstu Latvijas pievienošanās procesam eirozonai, informē Prezidenta preses dienestā.

Nīnisto apsveica Latviju ar sasniegto ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, uzsverot, ka Latvija ir veiksmes piemērs arī citām Eiropas Savienības (ES) un eirozonas dalībvalstīm. Somijas prezidents pauda apņēmību atbalstīt Latviju pievienošanās procesā eirozonai. Prezidenti bija vienisprātis, ka Latvijai ir ļoti svarīgi, lai situācija eirozonā un tās risinājumi neapgrūtina Latvijas pievienošanos eiro.

Bērziņš Somijas kolēģim norādīja, ka Latvijai ir vitāli nozīmīgs Somijas kā eirozonas valsts atbalsts Latvijas mērķim pievienoties eirozonai 2014.gadā. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi nodrošināt to, ka eirozonas paplašināšanās notiek atbilstoši ES regulējumiem, proti, ja tiek izpildīti Māstrihtas kritēriji, valsts ir jāuzņem eirozonā. "Spēles noteikumiem jābūt skaidriem. Visas eirozonas interesēs būtu, lai tās paplašināšanai tiktu izmantoti saprotami, skaidri un ekonomiski pamatoti kritēriji," bilda Bērziņš.

Abi prezidenti pārrunāja arī situācijas attīstību ES un eirozonas problēmu risināšanu, atzīstot, ka šobrīd situācija ir visnotaļ nestabila ne tikai ekonomisko, bet arī politisko seku kontekstā.

Nīnisto atklāja, ka Somijas ekonomiskās izaugsmes rādītāji gada pirmajos mēnešos ir salīdzinoši pozitīvi ES kontekstā, tomēr nākotnes prognozes ekonomikas sektorā ir visnotaļ neskaidras, kā arī lielā mērā saistītas ar eksporta tirgiem. Šajā ziņā Somijai ir būtiska pieredze, eksportējot savus ražojumus uz trešajām valstīm un Krieviju. Bērziņš aicināja Somijas prezidentu izskatīt iespēju Somijai sadarboties ar Latviju jaunu eksporta tirgu meklējumos un piedāvājumu trešajām valstīm izstrādāšanā.

Abi prezidenti apmainījās viedokļiem par administratīvi teritoriālās reformas veikšanu valstī un tās nozīmi iedzīvotājiem nepieciešamo pakalpojumu pieejamībā.

Bērziņš atkārtoti sveica Somijas prezidentu ar ievēlēšanu amatā. Savukārt Nīnisto uzaicināja Valsts prezidentu apmeklēt Somiju darba vizītē 23.jūlijā. Bērziņš ielūgumu pieņēma.


Написать комментарий