M.Ivanovas-Jevsejevas piedāvātie grozījumi tika atbalstīti: Labklājības ministrija atzina «afgāņus»

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Sakarā ar neprecizitātēm «Likumā par pensijām» Latvijas iedzīvotājiem, kas dienēja ārpus Latvijas teritorijas un bijušās PSRS teritorijas, stāžā netika ieskaitīts armijā pavadītais laiks.

Saeimas deputāte no «Saskaņas Centra» Marjana Ivanova-Jevsejeva portālam Gorod.lv pastāstīja, ka sakarā ar neprecizitātēm aptuveni četri tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas karoja Afganistānā 1979.-1989.gadā, un aptuveni tūkstotis LR iesaucamo pilsoņu, kuru kara daļa atradās Čehoslovākijā, Vācijā, Ungārijā, Polijā un citās valstis, zaudēja 2 stāža gadus, kas naudas izteiksmē pensijā ir aptuveni 10-15 lati.

Deputāte pastāstīja, ka pie viņas griezās aptuveni 50 cilvēki, kuriem Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atteicās pielikt pie stāža obligātu kara dienestu, neskatoties uz to, ka formāli likums dienestu armijā pielīdzina darba posmam. Izrādījās, ka ne Labklājības ministrijai, ne Iekšējo lietu ministrijai nebija zināms par minēto problēmu.

Lai novērstu šo trūkumu, M.Ivanova-Jevsejeva sagatavoja un iesniedza likuma grozījumus, kuri otrdien, 22.maijā, pēc tam, kad Sociālo un darba lietu komisija apsprieda Likumu «Par valsts pensijām», tika atbalstīti – Labklājības ministrija beidzot piekrita pielikt «afgāņiem» zaudētos gadus.

Saskaņā ar padomju likumiem iesaucamie tolaik nevarēja izvēlēties, kur dienēt. Tāpēc nav skaidrs, kāpēc likums neņem vērā tos, kuri dienēja Vācijā vai karstajos punktos. «Latvijas iedzīvotājiem, kuri karoja Afganistānā, pašlaik ir 50-55 gadi. Kad pēc 10 gadiem viņi sasniegs pensijas vecumu, viņi būs šokēti uzzināt, ka karā zaudēja divus stāža gadus», - atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.

Nozīmīgi, ka pat VSAA nav ziņu par to, cik lielam iesaucamo skaitam no stāža tika «izņemti» likumīgi 2 armijas gadi. Turklāt, valsts aģentūra bieži vien ir kļūdījusies, interpretējot likuma pantus, kas attiecas uz dienestu armijā. Rezultātā daudziem pensionāriem tika veikts pensijas «negatīvais» pārrēķins.

Lai nākotnē novērstu šāda veida pārpratumus, SC deputāti piedāvāja minēto Likuma par pensijām normu padarīt maksimāli skaidru un caurspīdīgu gan ierēdņiem, gan iedzīvotājiem. Sociālo un darba lietu komisija un Labklājības ministrija šo iniciatīvu atbalstīja. Nākamnedēļ Saeimā «Likuma par valsts pensijām» otrā lasījuma ietvaros tiks piedāvāts likuma projekts, saskaņā ar kuru visiem iesaucamiem un daļai oficieru, kas ir Latvijas pilsoņi, neatkarībā no dienesta vietas armijā pavadītie gadi tiks pielīdzināti stāžam.


Написать комментарий