Ārvalstu investoru padome Latvijā tiksies ar prezidentu Bērziņu

foto lm.metalurgs.lv
foto lm.metalurgs.lv

Ceturtdien ārvalstu investori Rīgas pilī tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai pārrunātu Latvijas prioritātes, mērķus un uzdevumus ekonomikas attīstībai, kā arī uzņēmējdarbības un investīciju vides aktualitātes, informēja Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL).

ĀIPL kopā ar Valsts prezidentu pārrunās nepieciešamos soļus investīciju klimata uzlabošanā un uzņēmējdarbības uzplaukuma veicināšanā ar industriālās politikas palīdzību, tiecoties uz visiem svarīgo kopīgo mērķi: uzbūvēt stabilus pamatus ilgtspējīgai, ātrai un visaptverošai ekonomikas izaugsmei.

ĀIPL augstu vērtē to, ka pēdējo divu gadu laikā Latvijai ir izdevies stabilizēt ekonomiku. Pērn ārvalstu investīciju tendences uzrādīja stabilu izaugsmi, pozitīvi ietekmējot Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugumu. Tomēr, lai valsts ekonomiskā izaugsme sekmīgi turpinātos, ir nepieciešams iedzīvināt ilgtspējīgu attīstības modeli, kura galvenais dzinējspēks ir eksports, preču un pakalpojumu ar augstāku pievienoto vērtību ražošana, produktivitātes pieaugums, t.sk. rūpniecības lomas palielināšana, un konkurētspēja kapitāla piesaistē. Nepieciešami arī izšķiroši pasākumi, novēršot strukturālos trūkumus un nepilnības. Aktuālas ir jau iepriekš identificētās problēmas nodokļu administrācijā, tiesu sistēmas efektivitātē un maksātnespējas procesā, valsts administrācijā, investoru aizsardzībā, - jomās, kurās Latvijai joprojām ir zems vērtējums Globālās konkurētspējas indeksā.

ĀIPL tikšanās laikā ar valsts prezidentu īsu priekšlasījumu par tēmu "Valsts tautsaimniecības pielāgošana globālās tirdzniecības izaicinājumiem, attīstot industriālo politiku" sniegs ĀIPL īpašais viesis, Hārvarda universitātes starptautiskās politekonomijas profesors Danijs Rodriks - pazīstamais, visā pasaulē respektētais ekonomists, industriālās politikas teorijas autors un atzīts publicists. Galvenā tēma profesora Rodrika pētījumiem ir - kas veido labu valsts ekonomikas politiku un kāpēc dažām valdībām tas padodas labāk nekā citām. Rodrika uzstāšanās papildinās valsts prezidenta un ārvalstu investoru sarunu par aktuālajiem tautsaimniecības attīstības politikas virzieniem.


Написать комментарий