Daugavpils Universitātes Mācību bāze „Ilgas” gatavojas atvēršanas svētkiem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

2012. gada jūnija beigās Daugavpils Universitātes (DU) Mācību bāzē „Ilgas” notiks atvēršanas svētki, kā arī pirmais lielais pasākums – „6. Sēlijas kongress”, ko organizē Daugavpils Universitāte, Latvijas Zinātņu Akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa, Latvijas Zinātņu Akadēmijas Bioloģijas, ķīmijas un medicīnas zinātņu nodaļa un Sēlijas Asociācija.

Ekspluatācijai DU Mācību bāze „Ilgas” (Daugavpils novadā, Skrudalienas pagastā), kas tika renovēta no 2011. gada maija līdz 2012. gada aprīlim, tika nodota pirms mēneša, aprīlī. Šajā laikā no celtnes, kurā renovācijas darbi nebija veikti vismaz 50 gadus, „Ilgas” ir kļuvusi par vienu no mūsdienīgākajām un modernākajām studiju un pētniecības bāzēm Austrumeiropā. Mācību bāzē ir izveidotas 3 glabātuves ar klimata kontroli pētāmo kukaiņu kolekciju uzglabāšanai, ir pieejams bezvadu internets, uzlaboti mobilo telefonu sakari. Atbilstoši projektam, ēka ir pielāgota cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem (speciāli aprīkoti sanitārie mezgli, cilvēkiem ratiņkrēslos ir izbūvēta uzbrauktuve, lifts-pacēlājs, nodrošināti uzraksti braila rakstā u.c.).

Lai varētu uzsākt studiju procesu, pašreiz aktīvi tiek veikti ēkas iekārtošanas darbi – piegādāts un uzstādīts elektrotehniskais aprīkojums, mēbeles, datorsistēmas ar programmnodrošinājumu, biroja aprīkojums u.c.

Tā kā DU Mācību bāze „Ilgas” atrodas aizsargājamā dabas teritorijā, Silenes dabas parka Ilgu dabas liegumā, renovācijas darbu laikā tika izmantoti videi draudzīgi materiāli, domāts par tās tālākās ekspluatācijas negatīvās ietekmes samazināšanu uz apkārtējo ekosistēmu, ko turpmāk efektīvi nodrošinās kanalizācijas sistēma ar bioloģiskās attīrīšanas iekārtām. Apkuri „Ilgās” nodrošina siltumsūknis ar ģeotermāliem urbumiem, ir siltinātas grīdas utt. Savukārt, lai pēc iespējas tiktu saglabāts XIX gadsimta 60. gadu medību pils, kurā atrodas Mācību bāze, autentiskums, fasādes priekšā ir atjaunots atpūtas skvērs ar soliņiem, ēkas fasādes krāsošanai izmantota speciāla kaļķu krāsa gaiši dzeltenā un pelēcīgi zaļganā tonī, saglabāts pils fasādes, kā arī kalto akmens kāpņu un centrālo kāpņu pirmatnējais izskats.

DU Mācību bāzes „Ilgas” renovācija tika veikta Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētā projekta „Daugavpils Universitātes studiju kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana” ietvaros. Kopējais projekta finansējums ir 16,7 miljoni latu, no tiem: ERAF finansējums - 14,2 miljoni latu (85%), valsts budžeta līdzekļi - 1,19 miljoni latu (7,17%) un DU finansējums - 1,31 miljoni latu (7,83%). Projektu plānots pabeigt līdz 2014.gada 31.decembrim.
 


Написать комментарий