Laikraksts: Visaginas AES, iespējams, izmaksās dārgāk nekā iepriekš lēsts

foto vincotte-ndt.com
foto vincotte-ndt.com

Plaši izskanējušie pieci miljardi eiro (3,5 miljardi latu), iespējams, nemaz nav kopējā izmaksu summa Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvei, un neoficiāli pašlaik tiek runāts par aptuveni 6,8 miljardiem eiro (4,8 miljardi latu), trešdien vēsta laikraksts "Diena".

Tas nozīmē – ja Latvija projektā iesaistās ar 20% daļu, valsts izmaksas pieaugtu par aptuveni 360 miljoniem eiro (līdz šim Latvijas izmaksu daļa tika lēsta viena miljarda eiro apjomā), raksta "Diena".

Oficiālu apstiprinājumu izmaksu pieaugumam no Lietuvas Enerģētikas ministrijas nesaņēma, taču šo faktu, atsaucoties uz Lietuvas kolēģu teikto, ir atzinis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Arī otrdien, tiekoties ar Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātiem, viņš norādīja, ka pieci miljardi eiro "nebūs gala cipars".

Divi Visaginas AES projekta potenciālie partneri – Latvija un Igaunija – ir atteikuši projekta saimniekiem lietuviešiem parakstīt koncesijas līgumu par jaunās AES būvi, līdz tiks atbildēti vairāki neskaidri jautājumi, arī par stacijas izmaksām, raksta laikraksts.

Jau vēstīts, ka sagatavošanās darbus jaunās AES būvei Lietuvā ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

Lietuvas valdībā apstiprinātais koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijai būs 20% kapitāldaļu Lietuvas jaunās AES operatorfirmā, Lietuvai un Igaunijai piederēs attiecīgi 38% un 22% kapitāldaļu, bet "Hitachi" īpašumā nonāks 20% kapitāldaļu.

Kapitāldaļu sadalījumu varētu mainīt Polijas lēmums atgriezties Visaginas AES projektā.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.


Написать комментарий