Vācijas Konstitucionālā tiesa uzdod valdībai paaugstināt bēgļu pabalstus

foto spiegel.de
foto spiegel.de

Vācijas Konstitucionālā tiesa trešdien uzdeva valdībai ievērojami paaugstināt pabalsta apmēru valstī dzīvojošajiem bēgļiem.

Šis tiesas spriedums ietekmēs aptuveni 130 000 patvēruma meklētāju Vācijā, un tas paredz, ka ikmēneša pabalsta apmērs pieaugs no pašreizējiem 240 eiro līdz 336 eiro (no 168,67 līdz 236,14 latiem) mēnesī.

Vācijas pilsoņiem minimālais sociālā pabalsta apmērs šobrīd ir 374 eiro (262,84 lati) mēnesī.

Bēgļiem izmaksājamā pabalsta apmērs Vācijā nav ticis palielināts kopš 1993.gadā, un tiesa atzina, ka tas ir pretrunā ar konstitūciju.

Tiesa uzdeva nekavējoties veikt izmaiņas likumos, taču, kamēr grozījumi nav stājušies spēkā, ikmēneša pabalsta apmērs jāpalielina par trešdaļu ar atpakaļejošu datumu, sākot no 2011.gada.

"Pamatlikums garantē iztikas līdzekļu nodrošināšanu dzīvei pienācīgos apstākļos kā daļu no cilvēktiesībām," teikts tiesas spriedumā. "Pamatlikums vienlīdz lielā mērā attiecas gan uz Vācijas pilsoņiem, gan uz Vācijā dzīvojošajiem ārvalstniekiem."

Tiesa uzsvēra, ka pabalstam jāsniedz iespēja "minimālā apmērā piedalīties sociālajā, kultūras un politiskajā dzīvē".

Konstitucionālā tiesa arī atzina - bažas, ka dāsnāki pabalsti nekā kaimiņvalstīs varētu piesaistīt lielu patvērumu meklētāju skaitu, nav attaisnojums "maksājumu samazināšanai zem fiziskās un sociāli-kulturālās iztikas līmeņa".

No ikmēneša pabalsta 130 eiro (91,36 lati) bēgļiem tiks izmaksāti skaidrā naudā "personīgiem ikdienas izdevumiem", salīdzinot ar 40 eiro (28,11 latiem) pašlaik.

2011.gadā Vācija uzņēma 13 000 bēgļu, kas ir otrais augstākais rādītājs Eiropas Savienībā (ES) aiz Lielbritānijas, kur pērn tika uzņemti 14 400 bēgļi.


Написать комментарий