Par Indijas prezidentu ievēlēts Pranabs Mukherdžī

foto pardaphash.com
foto pardaphash.com

Par Indijas prezidentu svētdien tika ievēlēts politikas veterāns Pranabs Mukherdžī no valdošās Indijas Nacionālā kongresa partijas (INK).

76 gadus vecais Mukherdžī saņēma vairākumu balsu elektoru kolēģijā. Indijā prezidentu ievēl elektoru kolēģija, kuru veido valsts parlamenta abu palātu un štatu parlamentu deputāti.

Mukherdžī vienīgais konkurents prezidenta vēlēšanās bija kādreizējais parlamenta apakšpalātas spīkers Purno Agitoks Sangma no opozīcijā esošās Indijas Tautas partijas (Bharatiya Janata Party, BJP).

Prezidenta amata zvērestu Mukherdžī dos trešdien. Valsts vadītāja amatā viņš nomainīs Pratibhu Patilu, kuras piecu gadu amata termiņš beigsies otrdien. Arī Patila ir no INK.

Mukherdžī bija finanšu ministrs no 1982. līdz 1984.gadam un no 2009.gada līdz šā gada jūnijam, kad viņš šo amatu atstāja pēc tam, kad valdošā koalīcija viņa kandidatūru izvirzīja premjerministra amatam. No 2004. līdz 2006.gadam Mukherdžī bija aizsardzības ministrs, bet no 2006. līdz 2009.gadam - ārlietu ministrs.

Mukherdžī bija viens no tuvākajiem kādreizējās premjerministres Indiras Gandijas sabiedrotajiem. Kad pēc Indiras Gandijas nogalināšanas atentātā 1984.gadā par premjeru kļuva viņas dēls Radživs Gandijs, Mukherdžī savu ietekmi zaudēja, jo uzskatīja, ka viņam, nevis Radživam Gandijam ir jākļūst par Indiras Gandijas politisko mantinieku. Pēc Radživa Gandija nogalināšanas atentātā Mukherdžī ietekmi atguva un izplānoja Radživa Gandija atraitnes Sonjas Gandijas ienākšanu politikā 1997.gadā. Sonja Gandija, kas ir itāliete un ar Radživu Gandiju iepazinās studiju laikā Lielbritānijā, 1998.gadā tika ievēlēta par INK prezidenti.


Написать комментарий